Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това вече се очаква от тях". Как "Мини Марица-изток" реагира на онлайн агресията


Жени държат плакати с надпис "Нито една повече" по време на демонстрация срещу домашното насилие в София, 31 юли 2023 г.
Жени държат плакати с надпис "Нито една повече" по време на демонстрация срещу домашното насилие в София, 31 юли 2023 г.

Мъж се изказва в подкрепа на предполагаемия насилник от Стара Загора. Компанията, в която работи, веднага осъжда позицията му и временно го отстранява. Може ли обаче той да бъде окончателно уволнен? И къде е мястото на бизнеса в обществените процеси?

Бърза реакция. Разграничаване. Осъждане на насилието над жени. В последните дни едно държавно предприятие си спечели одобрение в социалните мрежи. Причината е, че застана срещу вербалната агресия, изразена от свой служител във Фейсбук, и дори временно го отстрани от работа.

Миналата седмица стана ясно, че мъж от Стара Загора е направил 20 прорезни рани на бившата си приятелка, обръснал е косата ѝ и е счупил носа ѝ. Това предизвика обществено възмущение и протести в цялата страна. В социалните мрежи обаче се появиха и хора в защита на насилника.

Един от тях е Виктор Костов. Той е от Раднево и работи в "Мини Марица-изток". Заради неговия коментар изпълнителната директорка на предприятието - инж. Илза Чинкова, написа в социалните мрежи, че той ще бъде отстранен до изясняване на случая.

"Викторе, обръщам се към теб като майка и жена, като ти заявявам, че се срамувам и осъждам твоята грозна позиция. Ти си срам за хилядите почтени работници и служители в "Мини Марица - изток" ЕАД", написа тя.

Това действие освен обществено одобрение предизвика и друг въпрос - за участието на компаниите в социалните и обществените процеси. Доц. Марина Стефанова, специалист по корпоративно-социална отговорност, казва, че поведение като това на "Мини Марица - изток" в случая е изключително важно.

"Ролята на бизнеса може би през последните 20 години изцяло се променя и [той]вече не е само доставчик на услуги", казва Стефанова.

"Тук се включват много от социалните им ангажименти към обществото. И не говоря само за филантропия, а за пряко въздействие върху служителите", добавя тя.

"Ролята на бизнеса може би през последните 20 години изцяло се променя и той вече не е само доставчик на услуги"
Доц. Марина Стефанова

"И един единствен шев е прекалено много"

След като случаят в Стара Загора стана известен, хиляди хора започнаха да изразяват възмущението си срещу предполагаемия насилник - Георги Георгиев.

Във Фейсбук обаче Виктор Костов написа, че "защитава пича", който обезобрази 18-годишна жена с макетно ножче, защото "всяка лигла трябва да си знае гьола". Освен това се закани и на всеки, който дръзне да се противопостави на Георгиев.

По-късно стана ясно, че Костов работи в "Мини Марица-изток" в град Раднево - държавно предприятие, което се занимава с добив на въглища. То осигурява въглища на електроцентралите „Брикел“, „Марица-изток 2“, „Марица-изток 3“, „Ей И Ес Марица Изток I“, както и ТЕЦ „Марица 3“.

Реакцията от страна на предприятието беше бърза. Костов беше временно отстранен, а компанията се разграничи от позицията му.

"И отново, като майка и жена ще ти кажа, че и един единствен шев, направен на живо същество, причинен от ръката на някакво човешко недоразумение, наречено от теб "силен пол" е прекалено много и недопустимо за времето и обществото, в което живеем", написа още инж. Чинкова в лична позиция на Фейсбук страницата на предприятието.

Според доц. Стефанова хората, които са на високи постове, независимо държавни или частни, трябва да заемат такива социални позиции.

"Това вече се очаква от тях", казва тя. Според нея компаниите трябва да работят за осведомяване на служителите си по въпросите за основните човешки права.

"Чашата преля." Хиляди хора протестираха срещу насилието над 18-годишната Дебора
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

"Хубаво е, че тази компания реагира толкова бързо. Защото има граници, които не могат да се прескочат. Трябва да се дистанцираш. Тя не може да повдигне обвинение. Това е работа на друг тип орган", казва Стефанова.

В неделя пред bTV 40-годишна жена - Моника Маринова, съобщи, че е била заплашвана в социалните мрежи от Костов. След това той беше арестуван и задържан за 24 часа.

По информация на изданието "24 часа" пред полицията мъжът е обяснил, че профилът му във Фейсбук е бил хакнат и че не той е бил автор на заплахите. Това е довело до неговото освобождаване, без да бъде обвинен.

След коментара на Костов се появиха и други такива. Женомразки коментари на математик от Българската академия на науките (БАН) привлякоха общественото внимание. БАН също реагира бързо и публично се разграничи от позицията на своя служител.

Уволнен или отстранен?

Според публикацията на "Мини Марица-изток" Виктор Костов към този момент е "временно отстранен до изясняване на всички обстоятелства". Свободна Европа не успя да се свърже с инж. Илза Чинкова, за да получи повече информация.

Възможно ли е обаче човек, който изпълнява работните си задължения, да бъде уволнен заради позиция във Фейсбук? Според адвоката по трудово право Димитър Петров възможността е малка - особено ако става въпрос за единично провинение.

"Ако той е изряден работник, върши си задълженията, явява се редовно на работа, спазва работната дисциплина и няма предвидена забрана да не пише такива статуси, тогава такова уволнение не би било законосъобразно", казва адв. Петров.

Той все пак отбелязва, че в случая има много неизвестни и е трудно да бъде даден конкретен отговор.

На сайта на "Мини Марица-изток" има публикуван Етичен кодекс. Член 38 от него казва:

"Работниците и служителите не допускат както на работното си място, така и извън него, включително при използването на информационни, комуникационни технологии и социални мрежи, поведение, несъвместимо със закона и с правилата за поведение на този кодекс".

Адв. Петров казва, че има много случаи, в които работници и служители биват уволнявани заради неспазване на етичен кодекс. По думите му обаче често става въпрос за системното нарушаване.

Ролята на бизнеса

Нарушава се усещането за сигурност на работното място.
Доц. Марина Стефанова

Според доц. Стефанова подобни позиции в защита на основните човешки права са изключително важни особено когато става въпрос за малки населени места. Тя отбелязва и че социалната роля на компаниите през последните години значително се е изменила.

"Те са първо двигател за промотиране на общочовешки ценности, които са в съответствие с техния бизнес, защото компанията стартира от това как тя добавя стойност", казва тя.

Добавянето на стойност обаче не спира до там.

"Когато тя се позиционира по естествен начин и след това, когато тя е толкова голяма и значима компания за по-малка общност, каквато е в този случай, тя не може да бъде безразлична дори и да не ѝ е предмет на дейност", добавя Стефова.

По думите ѝ в подобни компании, където са заети една голяма част от местните, е важно да се показва, че подобен тип агресия не може да се толерира. В подобни предприятия това е толкова важно, колкото и осигуряването на физически безопасна среда.

"В тази компания работят не само мъже, работят и жени. Как те да отидат на работа? Така се нарушава усещането за сигурност на работното място", казва тя.

  • 16x9 Image

    Павела Костова

    Павела Костова е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. Завършила е бакалавърска степен "Журналистика" в Новия български университет. 

XS
SM
MD
LG