Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цивилни и деца, а не военни са основните жертви на противопехотни мини, сочи доклад


Работник по откриване на мини от неправителствената органзиция за разминиране HALO Trust търси противотанкови и противопехотни мини в Липивка, в покрайнините на Киев, през юни 2022 г.
Работник по откриване на мини от неправителствената органзиция за разминиране HALO Trust търси противотанкови и противопехотни мини в Липивка, в покрайнините на Киев, през юни 2022 г.

Използването на противопехотни мини причинява значително по-голям брой жертви сред цивилното население, отколкото сред военнослужещите на дадена държава.

Това става ясно от нов доклад на Международната кампания за забрана на противопехотните мини – глобална коалиция от неправителствени организации, председателствана от Human Rights Watch (HRW). Той беше публикуван във вторник.

В него се казва, че Русия продължава да използва противопехотни мини в незаконната си и непровокирана война в Украйна. Тя започна през февруари 2022 г. и продължава вече 20-ти месец.

Украйна е от страните, които са подписали Конвенцията от 1997 г. известна като Договор за забрана на мините. Според него се забранява използването, складирането, производството и трансфера на противопехотни мини и се призовава за тяхното унищожаване.

Така продължаващото използване на противопехотни мини от страна на Русия в Украйна представлява безпрецедентна ситуация, при която държава, която не е подписала договора, използва оръжието на територията на държава, която го е подписала.

В доклада се казва също така, че има "достоверна информация", че Украйна е използвала противопехотни мини в нарушение на договора в и около Изюм в източната част на Харков през 2022 г., когато градът е бил под руска окупация.

През ноември миналата година от HRW са поискали заместник-министърът на отбраната на Украйна Олександър Полишчук да потвърди доказателствата че Украйна използва противопехотни мини. Той е отговорил, че Киев не може да коментира видовете въоръжение, които използва.

В доклада се посочва още, че през 2022 г. в 51 държави са регистрирани най-малко 4710 нови жертви. От тях 1661 са смъртни случаи, като 85% от тях са цивилни лица – половината от тях деца.

Украйна регистрира втория по големина брой жертви – 608. На първо място е Сирия, която не е подписала договора и през 2022 г. е регистрирала 834 жертви.

В очакване на контраофанзивата на Украйна, която започна в края на пролетта на тази година, Русия усилено минира фронтовата линия. Според оценките са минирани 174 000 кв. км, предимно в източната част на Украйна, което я превръща в най-минираната страна в света.

Смята се, че разминирането на цялата територия на Украйна може да отнеме десетилетия след края на конфликта.

"Всяка улица е минирана". Скрити опасности забавят контраофанзивата на Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG