Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дрога в матраци. Митниците заловиха над 400 кг хероин в камион от Иран


Заловената дрога беше изложена пред медиите по време на съвместната пресконференция на митниците, МВР, прокуратурата и данъчните в събота.
Заловената дрога беше изложена пред медиите по време на съвместната пресконференция на митниците, МВР, прокуратурата и данъчните в събота.

Митничари на граничния пункт "Капитан Андреево" са заловили над 402 кг хероин, укрити в пакети в товарен камион, превозващ матраци от Иран през Турция и България за Европейския съюз (ЕС). Това съобщиха на съвместна пресконференция от ръководствата на МВР, финансовото министерство и прокуратурата.

Това е най-голямото количество дрога, залавяно от българските власти през последните 5 години. По случая е постъпила информация и от партньорски служи.

"Разследването е в начален етап, тепърва предстоят много действия изцяло по линия на международното сътрудничество. Активирани са всички канали за получаване на информация от страните, през които е минал камионът", каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов.

По данни на окръжния прокурор на Хасково Иван Стоянов заловеното количество хероин е на стойност над 16,7 милиона лева по цени на съдебната система. Това означава, че на пазара стойността на дрогата би достигнала многократно по-високи нива.

Разследващите съобщиха, че камионът е бил с турска регистрация и е пътувал по дестинация от Иран за страна от ЕС. До залавянето на хероина се е стигнало, след като митничари са забелязали с рентген различна плътност на превозваните матраци.

Пътуващият от Иран товарен камион с матраци.
Пътуващият от Иран товарен камион с матраци.

63-годишният турски шофьор на камиона е задържан с прокурорско постановление за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска от съда постоянния му арест.

Служебната финансова министърка Людмила Петков определи случая като "първа стъпка по изпълнението на одобрения от министър-председателя [Димитър] Главчев план за решителни действия и използване на най-ефективните механизми и инструменти за борба с тежката и организираната престъпност".

Новоназначеният директор на митниците Георги Димов добави, че до залавянето на дрогата се е стигнало след координирана работа на четири институции.

Димов зае поста през миналата седмица, след като предшественицата му Петя Банкова беше задържана и обвинена като член на престъпна група за контрабанда. По същото дело обвинения получи и главният секретар на МВР Живко Коцев, който също беше освободен от поста си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG