Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И в двата варианта е неправилно". Защо тайната среща между Коцев и Сарафов е проблем


Колаж с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев (вдясно) до снимки на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, градската прокурорка на София Илиана Кирилова и заместника ѝ Христо Кръстев (от горе надолу).
Колаж с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев (вдясно) до снимки на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, градската прокурорка на София Илиана Кирилова и заместника ѝ Христо Кръстев (от горе надолу).

Главен секретар на МВР говори с главен прокурор. Какъв е проблемът? Проблемът настъпва, когато първият може да се окаже потенциален обвиняем, но вторият му съдейства да остане само свидетел. Престъплението е хипотетично, но ситуацията е реална. И тя не изглежда добре, откъдето и да я погледне човек.

В ход е спецакция. Задържани са шефове на митниците и други заподозрени в контрабанда в София и страната. МВР не участва в операцията, а главният секретар на полицията се оказва близък на част от задържаните. Затова се озовава в кабинета на главния прокурор. След това става анонимен свидетел по делото и подава оставка.

Това се случи миналата седмица, но тогава новините не съдържаха подробностите за главния секретар, които току-що описахме. Публично беше обявена само оставката му, а той самият спря да вдига телефона си. Два дни по-късно се появи на пресконференция заедно с премиера, за да заяви, че е станал обект на натиск от висши прокурори и вътрешния министър, за да освободи поста си.

Това са безспорните факти от сюжета, който преди ден доведе до уволнението на главния секретар на МВР Живко Коцев. В сряда, 10 април, той беше освободен с указ на президента Румен Радев. Указът беше издаден по предложение на току-що назначеното служебно правителство на Димитър Главчев.

Този акт остави впечатлението, че новата власт иска много бързо да се раздели с досегашния главен секретар. Предложението беше отправено в деня, в който правителството встъпи в длъжност, а президентът издаде указа си по-малко от денонощие по-късно.

Част от тази история има и друг елемент. Бившият премиер Николай Денков подаде сигнал срещу изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. Сигналът постъпи при специалния прокурор Даниела Талева, която да разследва дали Сарафов е упражнил натиск над Коцев да подаде оставка.

Предполага се, че този натиск е бил осъществен в присъствието на градската прокурорка Илиана Кирилова и заместника ѝ Христо Кръстев.

Прокуратурата отрича твърденията на Денков и Коцев. И на свой ред твърди, че самият Коцев е потърсил съдействие от Сарафов, след като е разбрал, че негови познати са арестувани при акция на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК).

Къде е проблемът

Всъщност няма значение дали бившият главен секретар на МВР е бил притискан да подаде оставка. Срещата му с главния прокурор, която никой не отрича, сама по себе си е проблем. Ето защо: тя издава, че най-високото ниво в прокуратурата се намесва в хода на разследване, което потенциално би могло да се насочи срещу Коцев.

Проблем е и фактът, че от делото започна теч на доказателства. Те не са достатъчни за доказване на контрабанда или корупция, но могат да се използват за политически внушения преди изборите, насрочени за 9 юни.

Това коментираха пред Свободна Европа трима юристи, запознати със случая. Двама от тях са ангажирани със защитата на бившата директорка на митниците Петя Банкова и на Стефан Димитров, обвинени по делото. Това са адвокатите Иво Найденов и Людмил Рангелов. А третият събеседник е бившият прокурор Андрей Янкулов, който е част от екипа на неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

Свободна Европа потърси за коментар и говорителя на Софийската градска прокуратура (СГП) и неин заместник административен ръководител Христо Кръстев. Той обаче отказа да отговаря на въпроси по темата, тъй като вероятно ще трябва да даде показания във връзка със сигнала, подаден до Талева.

Христо Кръстев потвърди единствено, че е присъствал на среща между Коцев и Сарафов.

Кога е проведена срещата

Но неговата ръководителка Илиана Кирилова беше по-словоохотлива. В сряда тя разказа пред бТВ, че сутринта на 3 април тогавашният главен секретар на МВР Живко Коцев се е обадил чрез мобилното приложение Сигнал на Борислав Сарафов и е поискал "спешна среща" с него.

В момента, който тя посочва, беше започнала акцията в митниците, при която бяха задържани и впоследствие обвинени Петя Банкова, Стефан Димитров и баща му Марин Димитров.

"На тази среща г-н Коцев сподели, че на него му се обадило лице на име Стефан Димитров рано сутринта и го е попитал какво се случва. Коцев каза, че познава това лице и че, ако може, ще помогне с всичко възможно, за да бъде разкрит този [контрабанден] канал", заяви Кирилова.

Адвокатът е казал, че клиентът му иска да даде показания, но при запазване на анонимността му.

След това в прокуратурата идват разследващи от антикорупционната комисия и адвокат Илиян Василев, повикан от Коцев. По думите на градската прокурорка адвокатът е казал, че клиентът му иска да даде показания, но при запазване на анонимността му.

Кирилова разказа още, че вечерта на същия ден, 3 април, в кабинета и дома на Коцев е извършено претърсване, след като той сам е пожелал да предаде часовник, подарен му от Стефан Димитров.

Досега самият Коцев не е потвърдил нищо от тази хронология. В петък, 5 април той участва в брифинг с тогавашния премиер в оставка Денков, на който двамата заявиха, че главният секретар е бил подложен на натиск в прокуратурата, а и от вътрешния министър Калин Стоянов, за да подаде оставка.

Това стана в момент, в който Стоянов вече беше обявен като човек, който ще продължи да ръководи МВР, въпреки критиките към него от ПП-ДБ.

Свободна Европа отправи до пресцентъра на МВР запитване за интервю с Коцев, но то беше отклонено.

Мнението на съда

На 6 април Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Петя Банкова и Стефан Димитров. Третият обвиняем - Марин Димитров беше приет в болница, след като здравословното му състояние рязко се влоши.

По време на заседанието съдия Тони Гетов изрази недоумение защо Коцев също не е получил обвинение от прокуратурата, тъй като по делото има събрани уличаващи доказателства и срещу него.

Сред въпросните данни беше и експертиза на кадри от охранителната камера на летище София, на които се вижда как Коцев получава подарък от Стефан Димитров. По информация на ДАНС става въпрос за скъп швейцарски часовник.

Малко след това в редица медии започнаха да излизат снимки на Коцев с баща и син Димитрови, а на 8 април беше публикуван и протокол от разпит на анонимен свидетел по случая. От думите му става ясно, че той работи в МВР, познава се с обвиняемите Банкова и Димитрови и често се е виждал с тях, включително на семейни тържества, където са си разменяли подаръци.

Въпросният свидетел твърди още, че бащата и синът са били близки с бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков. Затова свидетелят е поддържал контакти с тях, въпреки че е знаел, че са замесени в контрабанда.

Преди ден прокурор Кирилова потвърди пред бТВ, че този анонимен свидетел е именно Живко Коцев. От думите ѝ обаче не стана ясно каква е причината самоличността му да бъде разкрита в национален ефир.

"Обичайна практика" на прокуратурата

Според адвокат Людмил Рангелов, който защитава обвиняемата бивша шефка на митниците Банкова, е станало следното: Живко Коцев се е възползвал от привилегията да остане само свидетел срещу това да даде показания в полза на прокуратурата. Адвокатът нарече това "обичайна практика" на държавното обвинение.

По думите на Рангелов пред Свободна Европа "в много други случаи прокуратурата би повдигнала обвинение на Коцев", но по това дело е преценено, че той е по-полезен като свидетел.

Колегата му Иво Найденов, който защитава Стефан Димитров, коментира, че независимо дали Коцев сам е пожелал среща със Сарафов или е бил повикан на такава, "и в двата варианта е неправилно".

"Кой е инициаторът на срещата и какъв е бил предметът ѝ са безспорно важни нюанси, но за който и от двата случая да иде реч, подобни уговаряния между главен, градски прокурор и засегнато в разследването лице са недопустими", каза пред Свободна Европа и Андрей Янкулов.

Той подчерта, че срещата се е провела в съвсем ранен етап от разследването, което е било образувано от антикорупционната комисия. Тоест към момента на срещата прокуратурата дори още не е била запозната със събраните доказателства.

"Всичко това в съвкупност води до заключението за нелегитимния характер на подобна беседа, дори и тя да няма престъпен характер, какъвто би имала, ако е използвана за заплахи към Коцев", обобщи Янкулов.

На този фон защитата на обвиняемите по делото твърди, че срещу тях не са събрани никакви доказателства за участие в престъпна група за контрабанда. Според адвокат Найденов акцията им е във връзка с предстоящата предизборна кампания.

Снимките на Коцев и Бойко Рашков с част от обвиняемите, които изтекоха към някои медии, бързо станаха елемент от борбата между партиите. Те дадоха повод на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да заяви, че ако съмненията за връзки с контрабандисти се окажат истина, партията му би преговаряла с ПП-ДБ само "без знаковите лица" на коалицията.

Три седмици по-рано ГЕРБ и ПП-ДБ не успяха да постигнат съгласие за ротация на правителството, след като премиерът Денков беше подал оставка. Един от основните проблеми се оказа искането на ПП-ДБ за смяна на вътрешния министър Стоянов, което беше отхвърлено от ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

XS
SM
MD
LG