Връзки за достъпност

Извънредни новини

Денков прати сигнал срещу Сарафов за натиск над главния секретар на МВР


Премиерът в оставка Николай Денков.
Премиерът в оставка Николай Денков.

Премиерът в оставка Николай Денков е подал сигнал до специалния прокурор Даниела Талева срещу изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов за натиск над главния секретар на МВР Живко Коцев. За това съобщи правителствената пресслужба.

Освен Сарафов, Денков иска да бъдат проверени и административният ръководител на Софийската градска прокуратура (СГП) Илиана Кирилова, нейният заместник Христо Кръстев и председателят на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев.

Денков е изпратил сигнал и до министъра на правосъдието в оставка Атанас Славов. Междувременно Славов заяви, че ще поиска проверки за евентуален натиск над Коцев и от Висшия съдебен съвет (ВСС) и Инспектората към него.

Новината идва седмица след като беше арестувана шефката на митниците Петя Банкова в разследване на група за контрабанда. Главният секретар на МВР Живко Коцев е проверяван по същото разследване. След срещи с главния прокурор и вътрешния министър Коцев подаде оставка, но ден по-късно я оттегли и каза, че това е било извършено под натиск.

Специалният прокурор Талева беше избрана да води евентуалните производства по новия механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

"Г-н Коцев заявява, че е бил заплашен, че ако не подаде оставка, ще бъде привлечен като обвиняем за тежко престъпление и задържан под стража", заявява Денков, цитиран от правителствената пресслужба.

Натискът е упражнен от Сарафов "с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илиана Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев".

Късно вечерта на същия ден натиск върху Коцев да подаде оставка му е оказал и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, твърди премиерът в оставка. В сигнала му се посочва, че Стоянов е дал на главния секретар на МВР предварително изготвено заявление за напускане и е настоял за незабавното му подписване.

В съобщението пише още, че Коцев променя решението си и остава на поста, след като е видял, че оставката му се използва като аргумент за назначаването на Стоянов за служебен министър на вътрешните работи. Допълнително го е мотивирала "предприета масирана кампания по професионално и лично дискредитиране чрез "изтекли" материали в медии".

Денков изпраща до Талева и няколко въпроса, на които търси отговори:

  • имало ли е среща на 3 април между Сарафов и Коцев в присъствието на Илиана Кирилова, Христо Кръстев и Антон Славчев;
  • ако е имало такава среща, каква е била целта ѝ и защо представителите на всички тези институции съвместно провеждат среща с главния секретар на МВР;
  • в изпълнение на кое тяхно законово правомощие и въз основа на кое правно основание;
  • защо и в какво качество Сарафов лично е присъствал на тази среща;
  • защо в деня на срещата е извършено претърсване на дома на Коцев и има ли връзка между срещата и претърсването;
  • кой е организирал и координирал представителите на всички тези институции за участие в срещата и замесени ли са трети лица, в това число и политици;
  • имало ли е среща между Калин Стоянов и Живко Коцев вечерта на 3 април;
  • откъде Стоянов е знаел, че Коцев ще подаде оставка и кой е изготвил попълнено с личните данни на Коцев заявление за оставка преди тази среща;
  • оказвани ли са натиск и/или принуда върху Коцев от горепосочените длъжностни лица и ако да - с каква цел;
  • има ли трети лица, включително политици, които са изисквали от тях лица тези действия?

В събота Софийският градски съд остави за постоянно в ареста шефката на митниците Петя Банкова и Стефан Димитров. Съдът прие, че по делото има данни за предполагаемо престъпление и Живко Коцев и изрази недоумение защо прокуратурата, че не му е повдигнала обвинение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG