Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Поръчки няма да изпълнява". Какво знаем досега за акцията в агенция "Митници"


Колаж със снимки на директорката на агенция „Митници“ Петя Банкова, финансовия министър Асен Василев, премиерът в оставка Николай Денков и лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски
Колаж със снимки на директорката на агенция „Митници“ Петя Банкова, финансовия министър Асен Василев, премиерът в оставка Николай Денков и лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Антикорупционната комисия разследва данни за организирана престъпна група във връзка с агенция „Митници“. Предполага се, че групата се е занимавала с контрабанда, пране на пари и подкупи. Това съобщи Софийската градска прокуратура (СГП) в четвъртък.

По-късно през деня стана ясно, че срещу директорката на агенцията Петя Банкова и още трима души има повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група. Те са задържани за 72 часа.

Новините по случая идват ден след като Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проведоха съвместна акция в агенция „Митници“ и претърсиха редица имоти в София и Хасково. Неофициално беше съобщено, че се разследва контрабанда на цигари.

В четвъртък СГП съобщи, че ще поиска от съда да наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо четиримата обвиняеми.

По-рано финансовият министър от ПП-ДБ Асен Василев, който е назначил Петя Банкова в митниците, каза, че нейната работа дотук е „много ефективна“ и определи акцията като опит за сплашване на директорката.

В сряда вечерта депутатите създадоха временна комисия, която да разследва корупционните практики в агенция „Митници“ и евентуалното участие на самия Василев в тях. Комисията беше подкрепена от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН).

Ето какво още е известно до момента.

Коя е Петя Банкова и какво каза

Агенция „Митници“ е структура към Министерството на финансите. Нейната директорка Банкова заема поста от 20 февруари 2024 г., като е назначена в агенцията от Асен Василев няколко месеца по-рано като зам.-директорка.

След като оглави митниците, Банкова направи важни кадрови промени - например, смени шефовете на най-големите митнически пунктове, включително този на Капитан Андреево на границата с Турция.

Първоначално в сряда БНР съобщи на база свои източници, че Банкова, заместникът ѝ и още петима души са задържани. Ден по-късно обаче адвокатката на Банкова каза, че тя не е била задържана официално, а е прекарала нощта в антикорупционната комисия.

Впоследствие обаче адвокат Натина съобщи, че клиентката ѝ Петя Банкова е задържана за 72 часа и е обвинена заедно с още трима души - Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов за участие в престъпна група.

Според самата Банкова сегашната акция е свързана с политическата обстановка в страната и с нейната собствена работа начело на митниците.

Банкова е бивша служителка на ДАНС. Тя каза, че е имала лоши отношения с директора на агенцията Пламен Тончев и затова е напуснала. В четвъртък адвокатката ѝ Аделина Натина каза в интервю за бТВ, че докато е била служителка в ДАНС, клиентката ѝ е била принуждавана да извършва действия, които според нея са извън закона и са неморални.

„Тя ми каза, че поръчки за мачкане на хора няма да изпълнява“, каза още адвокатката, без да дава повече подробности. Тя добави, че не знае дали Банкова е подавала сигнал за тези принуди.

Въпросът за реформите в службите за сигурност беше сред разделителните линии между управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ. Конкретно за ДАНС, от ПП-ДБ искаха да сменят Тончев, който е назначен от президента Румен Радев. ГЕРБ и ДПС, която не е част от управлението, но го подкрепя, твърдо се противопоставиха на тази идея.

Знаем ли кой ръководи акцията

Акцията в сряда беше съвместна между ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията (КПК).

В четвъртък от прокуратурата съобщиха, че в тази връзка са образували досъдебно производство за организирана престъпна група. Оттам казаха още, че са извършени 30 претърсвания в частни домове, служебни помещения и автомобили и са иззети мобилни телефони, документи, тефтери, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса) цигари.

Това е първата акция на новообразуваната КПК. Тя беше създадена през есента на миналата година, когато предишната Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) беше разделена на две.

Новата КПК има разследващи функции, но парламентът още не е избрал председателя ѝ, затова не се знае под чие ръководство се развива акцията в митниците.

В четвъртък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов каза пред журналисти в парламента, че МВР няма отношение към акцията.

Какво каза адвокатката на Банкова

В интервю за бТВ в четвъртък сутринта адвокатката Аделина Натина каза, че Банкова е имала данни, че пари от трафик на наркотици "е щяло да се използват за купуване на избори". Натина спомена случай от края на март, при който в Бургас бяха задържани около 180 кг кокаин, оценен на почти 7 млн. долара.

Според адвокатката Банкова е била в началото на работата си по случая и не е имала доказателства. „Някой се погрижи тя да не си свърши работата“, каза още Натина.

Тя добави, че разследващите са претърсили дома и работното място на Банкова и са иззели нейни служебни документи, в които тя е записвала информация от планове за пресичане на тези контрабандни канали.

По информация от сутринта се знае, че Банкова още не е била разпитана. Тя се води свидетел, но адвокатката ѝ не обясни по какво дело.

Какво казаха политиците

„За мен е странно точно Банкова да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици“, каза в четвъртък премиерът в оставка от ПП-ДБ Николай Денков. По думите му Банкова има безупречна репутация и откакто тя оглавява агенция „Митници“, има рекордно количество задържани наркотици.

Денков каза още, че до момента не е получил официална информация от ДАНС, каквато е поискал вчера. Подробности са му били отказани с аргумента, че е нужно разрешение от прокуратурата. ДАНС е пряко подчинена на премиера на страната.

От ГЕРБ и ДПС отправиха обвинения към ПП-ДБ. „От три години даже и познат нямам в митниците, за да питам“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави, че за последните 3 години всички назначения са правени от ПП-ДБ и отговорността е тяхна.

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски от своя страна прехвърли цялата отговорност на министъра на финансите Асен Василев.

Акцията в агенция „Митници“ идва, след като в продължение на месеци ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС обсъждаха реформи в службите за сигурност. От ПП-ДБ настояваха за такива промени, но лидерите на ГЕРБ и ДПС- Бойко Борисов и Делян Пеевски, казаха, че службите работят достатъчно добре със западните партньори.

Докато все още течаха преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ за ротация в кабинета, Борисов обаче поиска подялба не само на министерските постове, но и на постовете в структури като митниците и данъчните, които са под шапката на финансовото министерство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG