Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът окончателно раздели антикорупционната комисия на две


Депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев и Георги Ганев и депутатът от ДПС Йордан Цонев в сградата на Народното събрание
Депутатите от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев и Георги Ганев и депутатът от ДПС Йордан Цонев в сградата на Народното събрание

Антикорупционната комисия се разделя на две. Това реши парламентът в четвъртък, след като прие на второ четене законопроекта за противодействие на корупцията, съобщи БТА.

Реформата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) беше част от споразумението между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) за съставяне на правителство.

За разделяне на органа се правят усилия още от 2021 г., но досега те бяха неуспешни. Законът е една от стъпките, нужни за приемането на България в шенгенското пространство.

След като законът бъде обнародван в Държавен вестник, органите вече ще са два - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Народното събрание ще разполага с три месеца да избере членовете на новата Комисия за противодействие на корупцията.

До избирането им членовете на КПКОНПИ ще изпълняват функциите на членове и на двете комисии. След избора членовете на КПКОНПИ ще продължат мандата си само като членове на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Предложения за членове ще могат да правят народни представители или неправителствени организации. Номинациите впоследствие ще се разглеждат от комисия, която ще преценява дали те могат да бъдат допуснати до гласуване в пленарната зала.

Освен това депутатите приеха към комисията да работят и инспектори, които да имат разследващи функции. Те ще осъществяват оперативно-издирвателна дейност и ще изпозлват физическа сила и помощни средства, когато това се налага.

КПКОНПИ в момента е без титулярен председател, след като бившия главен прокурор Сотир Цацаров, избран на поста с гласовете на ГЕРБ и ДПС, подаде оставка. Това се случи след конфликт с управлявалия за кратко кабинет на Кирил Петков, който постави като приоритет разделянето на органа на две и прибавянето на разследващи функции в арсенала му.

Тази реформа обаче така и не успя да се осъществи, след като ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" свалиха правителството на Петков, подкрепяно от ПП, ДБ и БСП. Това се случи след внасяне на вот на недоверие.

По време на последвалото 48-о Народно събрание реформата на КПКОНПИ отново беше поставена на дневен ред и законопроектът дори мина на първо четене през пленарната зала. За повече обаче нямаше време.

Освен това още при гласуването на поправките на първо четене от ГЕРБ и ДПС ги засипаха с критики и заявиха намерение да направят множество редакции преди второто гласуване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG