Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът остави в ареста директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова и още един обвиняем


Петя Банкова
Петя Банкова

Софийският градски съд (СГС) постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова.

Новината идва, след като на 4 април Банкова беше задържана за 72 часа и обвинена за участие в организирана престъпна група заедно с още трима души - Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов. Според прокуратурата групата е действала от началото на 2023 г. до 3 април тази година.

По-рано през седмицата Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) проведоха съвместна акция в Агенция „Митници“ и претърсиха редица имоти в София и Хасково.

В събота СГС постанови "задържане под стража" и за Стефан Димитров, а за баща му Марин Димитров съобщи, че е преместен в болница "Пирогов". Четвъртият обвиняем - Никола Николов, е обявен за общодържавно издирване.

На разглеждането на мерките в събота стана ясно, че на съда са представени веществени доказателства, основно от специални-разузнавателни средства (СРС), които доказват, че Банкова, Стефан Димитров и Марин Димитров са се срещали многократно. По време на разпитите Банкова е отрекла да познава другите двама, но СРС-та и свидетелски показания сочат обратното.

По време на заседанието стана ясно още, че Банкова и Стефан Димитров са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев. Преди дни той подаде оставка, но по-късно я оттегли с аргумента, че я е подал под натиск.

Банкова определя задържането си като политически удар заради нейни разследвания на контрабандни канали. По думите на адвокатката ѝ Аделина Натина пред бТВ Банкова е имала данни, че печалбите от тях е щяло да се използват за купуване на избори.

Банкова заема директорския пост от 20 февруари 2024 г., а няколко месеца по-рано е назначена от финансовия министър Асен Василев като зам.-директорка. По-рано той каза, че нейната работа дотук е „много ефективна“ и определи акцията като опит за сплашване. От ГЕРБ и ДПС отправиха обвинения за случилото се към "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ).

В сряда вечерта депутатите от ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) гласуваха да се създаде временна комисия, която да разследва корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалното участие на самия Василев в тях.

Банкова е и бивша служителка на ДАНС. Тя казва, че е имала лоши отношения с директора на агенцията Пламен Тончев и затова е напуснала. Въпросът за реформите в службите за сигурност беше сред разделителните линии между управляващите от ПП-ДБ и ГЕРБ. От ПП-ДБ искаха да сменят Тончев, който е назначен от президента Румен Радев. ГЕРБ и ДПС, която не е част от управлението, но го подкрепя, твърдо се противопоставиха на тази идея.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG