Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев веднага изпълни искането на кабинета "Главчев" и освободи главния секретар на МВР


Уволненият главен секретар на МВР Живко Коцев
Уволненият главен секретар на МВР Живко Коцев

Главният секретар на МВР Живко Коцев е освободен от поста с указ на президента Румен Радев, съобщиха от администрацията на държавния глава в сряда. Това става по-малко от 24 часа, след като току що назначеният служебен кабинет на Димитър Главчев взе решение да предложи на Радев да уволни Коцев.

Освободеният професионален ръководител на МВР се оказа заподозрян в близки връзки с обвиняеми за контрабанда, които бяха задържани миналата седмица. Сред тях е и досегашната директорка на митниците Петя Банкова, която беше уволнена от поста още в първия ден на новата служебна власт.

Уволнението на Коцев означава, че неговите функции временно ще се изпълняват от заместника на главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Той е бивш зам.-шеф на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП), която преди беше оглавявана от настоящия вътрешен министър Калин Стоянов.

Коцев изненадващо подаде оставка през миналата седмица, след като Банкова беше задържана и обвинена за участие в престъпна група за контрабанда заедно с Марин Димитров и сина му Стефан Димитров.

Впоследствие в редица медии бяха разпространени доказателства от делото - снимки, на които задържаните баща и син Димитрови позират на различни места с Коцев. В медиите се появи и протокол от разпит на анонимен свидетел по делото за контрабанда, за когото се предполага, че е самият Коцев.

Междувременно вече бившият премиер Николай Денков даде в петък брифинг, на който каза, че главният секретар на МВР е бил подложен на натиск от вископоставени прокурори и министър Стоянов да си подаде оставката. Коцев потвърди това и заяви, че оттегля оставката си.

В понеделник Денков подаде сигнал срещу временния главен прокурор Борислав Сарафов до специалната обвинителка Даниела Талева, назначена да разследва ръководителя на държавното обвинение. В същото време градската прокурорка на София Илиана Кирилова и заместникът ѝ Христо Кръстев потвърдиха пред медиите, че са присъствали на среща на Сарафов с Коцев миналата седмица.

Заместникът на главния секретар на МВР Димитър Канагалджиев.
Заместникът на главния секретар на МВР Димитър Канагалджиев.

На този фон служебният кабинет "Главчев" предложи на Радев да освободи Коцев, веднага след като официално встъпи в длъжност във вторник. Подписаният на следващия ден указ на президента за уволнението на главния секретар на МВР означава, че функциите му временно ще бъдат поети от заместника му Кангалджиев.

Самият Кангалджиев наскоро също беше обект на публични твърдения, че е замесен в престъпна дейност - от бившия служебен вътрешен министър Иван Демерджиев, назначен лично от Радев.

През януари Демерджиев каза, че за Кангалджиев е имало оперативна информация, че е свързан с трафик на мигранти. МВР официално отрече това, а заместникът на главния секретар се закани да съди Демерджиев. Тогава от вътрешното министерство посочиха, че лично Демерджиев е назначил Кангалджиев за зам.-шеф на ГДБОП и го е награждавал.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG