Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Под сериозен натиск". Главният секретар на МВР подаде оставка


Живко Коцев беше на поста от есента на миналата година
Живко Коцев беше на поста от есента на миналата година

Главният секретар на МВР Живко Коцев е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание, съобщиха от министерството в четвъртък. След като се появиха коментари, че е бил подложен на натиск и обиск, той направи изявление, в което не потвърди това, но каза, че за него "спазването на реда и правилата са кауза".

Няколко часа по-рано премиерът в оставка Николай Денков, каза, че Коцев "от доста време е под сериозен натиск" от страна на вътрешния министър Калин Стоянов. "Поне от месец-два ми казва, че има колебания дали може да остане, защото не успява да си върши добре работата при този натиск", добави Денков.

Новината идва след провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната" - "Демократична България" (ПП-ДБ) за ротация на премиера с Мария Габриел, която отказа да състави нов кабинет, заради което се отива на предсрочни избори. Като причина от ГЕРБ казаха именно, че от ПП-ДБ са поставили ново условие - Стоянов да не бъде част от правителството, защото му нямат доверие.

Сега по процедура предстои Министерски съвет да одобри оставката на Коцев и след това държавният глава да издаде указ за освобождаването му от поста.

Имало ли е натиск. И обиск

В четвъртък Николай Денков каза още, че натискът срещу Коцев е бил именно за да напусне, защото със Стоянов не са можели да работят заедно.

На въпрос дали вижда връзка между акцията на ДАНС в Агенция „Митници“, при която бяха задържани нейната шефка и още няколко души, оставката на главния секретар на МВР, Денков отговори, че не може да каже.

По-късно Стоянов каза, че "категорично никакъв натиск" не е имало, и добави, че в сряда главният секретар си е подал оставката "по лично искане и причини".

"Не за първи път чух от премиера Денков, че евентуално е имало някакъв натиск, че те си комуникират заедно, би следвало комуникацията да минава през нас", каза министърът в оставка.

Междувременно обаче съпредседателят на ПП Кирил Петков отправи още по-конкретни обвинения към Стоянов.

"Бухалките се извадиха отново. Във вчерашния ден - арести на висши длъжностни лица в "Митници", без яснота какво се случва. Днес изчезва главният секретар, никой не знае къде е", каза той пред журналисти в парламента.

По думите на Петков Калин Стоянов е излъгал, че не знае какво се случва с главния секретар, защото "информацията, която имаме, е, че вчера са претърсвали неговия офис".

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов коментира, че няма информация за обиски в офиса или дома на Коцев, но каза, че тук възниква въпросът "дали не направиха така, че в навечерието на изборите да отстранят точно този главен секретар".

Пред БНР адвокатката на шефката на митниците Петя Банкова - Аделина Натина, също каза, че служители на КПКОНПИ са споделили в неформални разговори с нея, че "днес е бил извършен обиск в дома на главния секретар".

По обед Коцев е бил забелязан в Съдебната палата - на етажа, на който се намира кабинетът на временно изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, съобщи още БНР, като отбеляза, че няма официална информация за причините.

Какво каза Коцев

Малко по-късно на сайта на МВР беше публикувано официално изявление на Коцев, в което казва, че през последните седмици е мислил сериозно дали да прекрати професионалния си път в системата. И отбелязва, че за него "върховенството на Закона, спазването на реда и правилата са кауза, която трябва да припознае всеки служител в правоохранителната система".

"Професионалната ми биография до момента е свързана изцяло с МВР. В този смисъл решението ми е трудно. В същото време е лесно, защото изцяло почива на вътрешното ми убеждение", заявява още Коцев, без да уточни какви са причините.

Между ГЕРБ и ПП-ДБ се стигна до напрежение за МВР още преди няколко месеца, когато от ПП-ДБ поискаха оставката на Стоянов заради полицейското насилие по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз. Тогава ГЕРБ и лично лидерът на партията Бойко Борисов го защити и той остана на поста.

Коцев е главен секретар на МВР от септември 2023 г., когато наследи на поста подалия оставка Петър Тодоров. Тогава той напусна с мотива, че при Стоянов в министерството "няма воля да продължи борбата за законност". Преди това пък Стоянов поиска Тодоров да бъде отстранен, защото не изпълнява добре задълженията си, но президентът Румен Радев отказа да издаде указ за това.

Кой е Коцев

Живко Коцев е роден на 9 октомври 1971 г. в София. Бакалавър по специалност „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ в Академия на МВР, както и магистър по „Право“, във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

През годините е заемал различни ръководни длъжности. Бил е началник на Четвърто РУ-СДВР, а през 2010 г. е назначен за директор на ОДМВР-Велико Търново.

По-късно става зам.-директор на СДВР, от юни 2021 година до януари 2022 г. - на Националната полиция, а след това на ОДМВР-София.

Със заповед на вътрешния министър от 10 юли 2023 г. временно е преназначен на длъжност зам.-главен секретар на МВР.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG