Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният секретар на МВР подава оставка, след като президентът отказа да го отстрани


Петър Тодоров беше назначен за главен секретар на МВР през 2021 г.
Петър Тодоров беше назначен за главен секретар на МВР през 2021 г.

Главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че подава оставка. Това се случи няколко часа, след като стана ясно, че президентът Румен Радев окончателно отказва да го отстрани от поста.

Отстраняването на Тодоров беше поискано от вътрешния министър Калин Стоянов преди една седмица с мотивите, че той не изпълнява добре задълженията си и в резултат престъпленията и смъртните случаи в страната са нараснали. Той го посочи и за отговорен за смъртта на шестима служители на МВР.

Тодоров отрече тези обвинения в изявление пред журналисти в сряда. Той ги нарече „грозни“ и каза, че вътрешният министър използва смъртта на колеги за политически цели.

Той обвини вътрешния министър Стоянов в оказването на политически натиск във ведомството и каза, че отказва да участва в използването на МВР. Според него опитът да бъде отстранен е част от целенасочена „чистка“ в структурите на МВР от страна на „Продължаваме промяната“ преди местните избори през октомври.

„Настоящото ръководство на МВР няма волята да продължи борбата за законност“, каза Тодоров.

Президентът Румен Радев миналата седмица използва подобни аргументи, когато съобщи, че няма да отстрани Тодоров от поста на главен секретар на МВР. Според него твърденията, че Тодоров не си върши добре работата са „изцяло политически“.

И Радев, и Тодоров казаха, че данни от Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. показват, че престъпността всъщност е намаляла.

Според вътрешния министър Калин Стоянов обаче заради липсата на контрол и лоша организация в МВР от 2021 г. до края на май 2023 г. има "значително увеличение на извършените престъпления против личността".

Стоянов даде пример със случая с убийството на психолога Иван Владимиров, случая със смъртта на единия от т. нар. Братя Глаеви - Ангел Христов, както и случая с убийството на мъж в Цалапица.

Той определи това като пропуски в дейността на главния секретар на МВР и основание за прекратяване на неговите правомощия.

Радев и Тодоров обаче свързаха искането за премахването на главния секретар на МВР със записа от партийното събрание на "Продължаваме промяната", който отцепилият се депутат Радостин Василев публикува през май. В него съпредседателят на ПП Асен Василев казва, че един от плюсовете на управление с подкрепата на ГЕРБ е, че "поне местните избори ще ги правим с наше МВР".

Главният секретар на МВР Петър Тодоров беше назначен на поста си през 2021 г. от тогавашния служебен кабинет с премиер Стефан Янев, който от своя страна беше избран от Радев.

През ноември 2022 г. самият Тодоров и заместникът му Станимир Станев подадоха оставки заради смъртта на пореден полицай при преследване на трафиканти на мигранти, но президентът не ги прие.

Този спор между Радев и кабинета „Денков“ е поредната тема на противопоставяне между управляващите и президента. Радев редовно отправя публично критики срещу действията на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които са в съвместно управление с ГЕРБ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG