Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет поиска смяна на главния секретар на МВР. Нов шеф и в митниците


Главният секретар на МВР Живко Коцев
Главният секретар на МВР Живко Коцев

Още в първия си работен ден служебният кабинет на Димитър Главчев поиска смяна на главния секретар на МВР Живко Коцев. Това трябва да стане с указ на президента Румен Радев. Служебният министър на финансите Людмила Петкова назначи и нов директор на агенция "Митници". Tова е Георги Димов, досегашен зам.-изпълнителен директор на Националната агенция по приходите (НАП).

Искането за смяна на главния секретар на МВР идва, след като оглавяващата агенция "Митници" Петя Банкова беше арестувана и обвинена за участие в престъпна група за контрабанда. През последните дни разследващите разпространиха неофициално серия от снимки, които свързват Коцев с част от останалите обвиняеми в предполагаемата група.

Директор на Националната агенция за приходите (НАП) остава Румен Спецов, съобщи Людмила Петкова.

"Задачата му [на Димов] е с доказаните експертни и ръководни качества да пренесе опита си от НАП в агенция "Митници" с цел повишаване събираемостта на приходите, да се осигури плавен преход по вливането на двете приходни агенции, а също и да се внесе спокойствие в системата", каза тя.

Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, служебният вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и новият директор на агенция „Митници" Георги Димов (дясно).
Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов, служебният вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова и новият директор на агенция „Митници" Георги Димов (дясно).

По-рано във вторник президентът Румен Радев критикува служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и главния секретар на МВР Живко Коцев.

Първоначално Коцев подаде оставка в деня на акцията в митниците, но в петък промени решението си и остана на поста. Вече бившият премиер Николай Денков каза, че висши представители на прокуратурата и вътрешния министър Калин Стоянов са упражнили натиск върху Коцев. В понеделник Денков подаде официален сигнал срещу временния главен прокурор Борислав Сарафов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG