Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подигравка с държавността". Радев атакува МВР и кабинета "Денков" като "провален политически експеримент"


Президентът Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова преди служебният кабинет да положи клетва пред Народното събрание, 9 април 2024 г.
Президентът Румен Радев и вицепрезидентката Илияна Йотова преди служебният кабинет да положи клетва пред Народното събрание, 9 април 2024 г.

Президентът Румен Радев критикува служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, главния секретар на МВР Живко Коцев и досегашното управление на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ.

"Подписах указа за служебно правителство и с него се слага се край на един провален политически експеримент - така наречената сглобка", каза Радев на влизане в Народното събрание, където присъства на клетвата на служебния кабинет на Димитър Главчев.

Думите му идват в деня на встъпването на служебното правителство в длъжност. То трябва да организира насрочените от Радев по-рано във вторник предсрочни парламентарни избори на 9 юни. Те ще се проведат едновременно с изборите за европейски парламент.

Президентът напомни, че правителството "Главчев" е създадено по новите правила, наложени след конституционните промени, които парламентът гласува в края на миналата година.

"За разлика от всички служебни правителства, в това не съм се бъркал по никакъв начин в кадровата политика и не нося отговорност за неговите действия", каза Радев.

Правителството "Главчев" е шестото временно, което той назначава, откакто е президент. Според новите правила президентът избра само служебен премиер между 10-те потенциални кандидати - хора на публични държавни длъжности.

Главчев сам избра служебните си министри и в петък ги представи пред Радев и парламентарните партии. Предложението му предизвика недоволство у част от партиите, а представителите на ПП-ДБ напуснаха сбирката. Радев обаче одобри предложените от Главчев министри и подписа указа за назначаването им.

Основното напрежение предизвика номинацията на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи. В окончателния списък на Главчев Стоянов остава, променен е само министърът на външните работи - на мястото на първоначално номинирания Ивайло Ценов Главчев предложи Стефан Димитров.

"Ако аз трябваше да определям съставя на служебното правителство, нямаше да оставя Калин Стоянов", каза президентът във вторник.

Номинацията на Стоянов е една от причините за провала на преговорите за правителство между първите две парламентарни коалиции - "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Те ме успяха да изкарат пълен управленски мандат, след като не постигнаха споразумение нито за състава на новото правителство, нито за предстоящите реформи.

Последваха три неуспешни опита за съставяне на редовно правителство - с мандатите на ГЕРБ, ПП-ДБ и "Има такъв народ". Така се стигна до шестите поред предсрочни парламентарни избори в рамките на три години.

Във вторник Радев коментира и подадената и оттеглена оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев.

"Връзки между главния секретар на МВР и контрабандисти е подигравка с държавността. Какъв главен секретар си, ако не знаеш от кого получаваш скъпи подаръци и влизаш гол в сауната", каза той и добави, че "престижът за ведомството е накърнен".

В определени медии бяха публикувани снимки на Коцев със скъп часовник. За него се твърди, че му е подарък от арестуваните за участие в предполагаема престъпна група за контрабанда на цигари шефка на митниците Петя Банкова и още трима души.

В деня на акцията Коцев подаде оставка, но в петък промени решението си и остана на поста. Това се разви на фона на обвиненията на премиера в оставка Николай Денков, че висши представители на прокуратурата и вътрешния министър Калин Стоянов са упражнили натиск върху Коцев да се оттегли от поста. В понеделник Денков подаде сигнал срещу временния главен прокурор Борислав Сарафов.

Румен Радев поздрави директора на Държавната агенция "Национална сигурност (ДАНС) Пламен Тончев за смелостта "да бръкне в най-високите управленски нива", визирайки ареста на Банкова.

"Ако миналата година се бях поддал на истерията да освободя Пламен Тончев, сега нямаше да разберем нищо за тези безобразия", каза той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG