Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът потвърди без мотиви ареста на бившата шефка на митниците. Висши кадри на МВР са разпитвани за Рашков


Обвиняемите Петя Банкова (в средата) и Стефан Димитров (зад нея) в Софийския апелативен съд.
Обвиняемите Петя Банкова (в средата) и Стефан Димитров (зад нея) в Софийския апелативен съд.

Бившата директорка на митниците Петя Банкова остава окончателно в следствения арест заедно със Стефан Димитров, с когото са обвинени за участие в престъпна група за контрабанда. Това определи в четвъртък Софийският апелативен съд (САС), без да изложи подробни мотиви за преценката си.

Заседанието на магистратите се проведе ден след като прокуратурата обвини като член на същата банда и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. За разлика от Банкова и Димитров, той не е задържан, а прокуратурата го остави на свобода под гаранция от 20 000 лв.

Първоначално Коцев беше със статут на анонимен свидетел по делото. За него стана ясно, че е поддържал приятелски отношения със Стефан Димитров и баща му Марин Димитров, също обвинен за участие в престъпната група.

Банкова и Димитрови бяха задържани при акция на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) в началото на април. Веднага след това Коцев подаде оставка като главен секретар на МВР, но след това я оттегли с твърдението, че е бил подложен на натиск от временния главен прокурор Борислав Сарафов и вътрешния министър Калин Стоянов.

След назначаването на служебния кабинет на Димитър Главчев, той уволни Банкова и предложи на президента Румен Радев да освободи и Коцев. Президентският указ за това стана факт ден по-късно, а прокуратурата обяви, че Коцев сам е поискал среща със Сарафов, за да стане анонимен свидетел по делото. Накрая вече бившият главен секретар на МВР стана обвиняем.

На този фон с гласовете на ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ" беше създадена временна парламентарна комисия, която да търси връзка на бившия финансов министър Асен Василев с обвиняемите за контрабанда. Още на първото ѝ заседание вътрешният министър Стоянов направи връзка между тях и бившия ръководител на МВР и депутат от ПП-ДБ Бойко Рашков.

Този сюжет се разви малко след като преговорите за продължаване на общото управление на ГЕРБ и ПП-ДБ се провалиха заради настояване на втората формация Стоянов да бъде сменен.

Показанията на началници в МВР

Софийският апелативен съд потвърди в четвъртък определението на Софийския градски съд (СГС), според който за Банкова и Димитров-младши има доказателства, че са участвали в престъпна група за контрабанда. Димитров-баща пък беше приет по спешност в болница.

Разглеждането на мерките им за неотклонение на втора инстанция беше отлагано два пъти заради заболяване на адвокатката на Банкова - Аделина Натина. Тя все пак се яви на третото заседание на САС.

По време на пледоариите на защитата в залата стана ясно, че между разглежданията на мерките на първа и втора инстанция по делото са разпитани няколко бивши и настоящи висши служители на полицията. Всички те са посочили, че докато Рашков е бил начало на министерството, са виждали обвиняемият Стефан Димитров да ходи при него в МВР, каза адвокатът на Димитров Ивайло Найденов.

Сред разпитаните по делото началници в МВР са шефовете на граничната полиция Антон Златанов, на столичната полиция Любомир Николов, бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, бившият шеф на националната полиция и жандармерията Тодор Гребенаров, както и настоящият министър Калин Стоянов.

"Това не доказва никакви данни за престъпна дейност, камо ли със съдействието на Рашков", каза в съдебната зала адвокат Найденов.

По думите му от разпита на Любомир Николов става ясно, че той също се е срещал със Стефан Димитров, въпреки че е подозирал, че се занимава с нещо нередно. Подобна позиция заема и Живко Коцев, който твърди в първоначалния си разпит като анонимен свидетел, че се е срещал с Димитров-младши от лоялност към Рашков, защото е знаел, че двамата са близки.

Найденов посочи в пледоарията си още, че по делото има и показания на друг анонимен свидетел, който твърди, че през януари в дома на Рашков е имало среща със Стефан Димитров и Коцев. Свидетелят казва, че на нея е обсъждано как министър Стоянов може да бъде дискредитиран, за да бъде сменен на поста от Коцев.

"В болшинството от разпитите тезите, които се излагат, са само предположения", обобщи Найденов.

Камион с цигари от Сърбия

Адвокатът твърди, че до момента по делото не са представени никакви конкретни доказателства за контрабанда, свързани с обвиняемите. В тази връзка е разпитан само шофьорът на товарен камион Кирил Петров, за който се твърди, че е спрян с контрабандни цигари в Румъния, след като е влязъл от България. Въпросният шофьор обаче не е задържан.

За същия свидетел Петров се твърди по делото, че след този случай е натоварил друг камион с цигари в Сърбия и е влязъл в България през граничния пункт "Калотина". Найденов обаче каза, че стоката е била придружена от митнически документи, издадени от сръбските власти и те са сложили пломба на камиона.

Накрая този камион е установен от българските разследващи в смолянското село Црънча. За него Софийската градска прокуратура съобщи, че е бил натоварен с 1501 мастербокса контрабандни цигари.

"Аз твърдя, че за да има контрабанда, не трябва да има митнически документи. В случая документи са издадени в Сърбия", каза Найденов пред апелативния съд.

Адвокатът добави, че клиентът му Стефан Димитров е държан в изолирана килия в следствения арест с цел да бъде притискан "да излага твърдения, различни от обективната истина".

"Няма нито едно пряко или косвено доказателство за участие на Банкова в организирана престъпна група за контрабанда", пледира пред съда и нейната защитничка Натина.

В крайна сметка председателят на съдебния състав на САС Веселин Пенгезов прочете кратко определение, с което потвърди, че Банкова и Димитов-младши остават в ареста. Съдията посочи единствено, че в случая е налице опасност от извършване на престъпление, ако двамата бъдат освободени.

Пенгезов обаче не обсъди нито един от аргументите на защитата и не се мотивира подробно на база на кои доказателства по делото съдът прави обосновано предположение, че обвиняемите може да са виновни.

Какви са обвиненията по случая

По време на заседанието на САС стана ясно, че на Банкова е повдигнато ново обвинение - за това, че е осъществила принуда над свои подчинени в митниците. Тя се изразява в това, че е преназначила на нови позиции 18 митнически служители против волята им.

Тезата на прокуратурата е, че по този начин Банкова е улеснявала контрабанден канал, контролиран от баща и син Димитрови. Конкретни доказателства в тази посока обаче не бяха представени в съдебната зала.

Бившата шефка на митниците е обвинена още в престъпление по служба и в участие в организирана престъпна група заедно с Марин и Стефан Димитрови, както и с Никола Николов - Паскала, който все още се издирва.

Димитров-младши има обвинение за държане на контрабандни цигари. Става въпрос за намерените в товарния камион 1501 мастърбокса в село Црънча. Той е обвинен и за това, че е склонявал Банкова да извършва престъпления по служба.

По отношение на Паскала през последните над 20 години има няколко медийни разследвания за участие в контрабанда. Досега обаче той не е бил осъждан за това.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG