Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заради ново отлагане. Съдът назначи резервен адвокат на бившата шефка на митниците


Бившата шефка на митниците Петя Банкова и Стефан Димитров (зад нея) в Софийския апелативен съд във вторник.
Бившата шефка на митниците Петя Банкова и Стефан Димитров (зад нея) в Софийския апелативен съд във вторник.

Заседанието на Софийския апелативен съд (САС) по мерките за неотклонение на бившата шефка на митниците Петя Банкова и Стефан Димитров, обвинени за участие в престъпна група за контрабанда, за втори пореден път беше отложено. Подобно на случилото се преди пет дни, във вторник адвокатката на Банкова - Аделина Натина, отново се оказа възпрепятствана да се яви заради заболяване.

На 6 април Софийският градски съд (СГС) задържа Банкова за постоянно заедно със Стефан Димитров. Мярката на баща му Марин Димитров, също обвинен като част от престъпната група, трябва да се гледа отделно, след като здравословното му състояние се влоши и той беше приет в болница. Тримата са обвинени като съучастници на Никола Николов - Паскала, сочен от разследващите за контрабандист. Той обаче не беше задържан по време на акцията в митниците преди две седмици и все още се издирва.

Заради второто поредно отлагане на заседанието на САС магистратите разпоредиха Софийската адвокатска колегия незабавно да определи резервен защитник на Банкова. Следващото заседание на съда е насрочено за четвъртък и, ако тогава адвокатката ѝ Натина отново не се яви, бившата шефка на митниците ще бъде защитавана от служебен адвокат.

Междувременно стана ясно, че още в началото на акцията срещу Банкова и Димитрови бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е бил на среща с временния главен прокурор Борислав Сарафов и ръководството на Софийската градска прокуратура. След това той е станал анонимен свидетел на прокуратурата по случая.

Самият Коцев и бившият премиер Николай Денков твърдят, че на тази среща бившият главен секретар на МВР е бил подложен на натиск да подаде оставка. За същото го е притискал и вътрешният министър Калин Стоянов, твърдят двамата. Затова Денков изпрати сигнал срещу Сарафов на специалната обвинителка Даниела Талева, назначена да разследва главния прокурор.

Миналата седмица Коцев беше освободен от ръководния пост в МВР беше освободен с указ на президента Румен Радев по предложение на новоназначения служебен кабинет на Димитър Главчев.

След края на заседанието на САС във вторник адвокат Иво Найденов, който защитава Стефан Димитров, коментира, че не знае дали има доказателства срещу Коцев, които да го свързват с евентуална контрабанда.

По думите му по делото липсват данни за контрабанден канал, а се правят "някакви опити да ни се вменяват действия, които са извършени извън територията на България - в Румъния, така че не знам за каква контрабанда става въпрос". Найденов каза още, че по делото липсват доказателство за заловени контрабандни цигари, които да са свързани с някого от обвиняемите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG