Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 200 митничари, данъчни и полицаи започнаха проверка в складовете на "Лукойл"


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Агенция „Митници“, Националната агенция за приходите (НАП), Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР, Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ започнаха проверка на данъчните складове на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД.

Общият брой на включените в операцията служители е над 190, съобщи пресцентърът на министерството на финансите в петък. За готвената физическа инвентаризация съобщи служебният премиер Димитър Главчев още в сряда.

Тя идва, след като миналата година първо тогавашният финансов министър Асен Василев каза, че "Лукойл" се продава, а после и самата компания съобщи, че обмисля продажбата на бизнеса си в България. Той включва рафинерията "Нефтохим" в Бургас, както и мрежа от складове за гориво и бензиностанции.

В петък от министерството на финансите казаха, че сегашната проверка цели да бъде извършена инвентаризация на физическите наличности на енергийни продукти, които се съхраняват на територията на данъчните складове на компанията.

Тези складове представляват петролни бази в областите София – град, Софийска област, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и данъчни складове, управлявани от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

От съобщението на министерството обаче не става ясно каква е причината за проверката.

Последната физическа митническа проверка в складовете на "Лукойл" беше на 1 януари 2024 г. и беше свързана с отпадането на дерогацията за вноса на руския суров петрол в страната. Тя установи, че малко над една четвърт от наличния в страната петрол е руски.

Дерогацията от европейските санкции за внос на руски горива беше първо беше въведена от правителството на Кирил Петков през юни 2022 г. и позволяваше на дружеството да продължи да внася руски петрол по море през 2024 г.

Впоследствие обаче управляващите решиха да я прекратят по-рано и от 1 март вносът на петрол от Русия е изцяло забранен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG