Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бивш главен секретар разказа за срещи на Рашков в МВР с обвинения за контрабанда Стефан Димитров


Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков и обвиненият в контрабанда Стефан Димитров. Колаж.
Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков и обвиненият в контрабанда Стефан Димитров. Колаж.

Бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров каза, че е виждал обвинения в контрабанда Стефан Димитров в сградата на министерството, където идвал за срещи с тогавашния министър и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков. Това се случи по време на заседание на временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов министър Асен Василев в тях.

По време на заседанието Рашков призна за срещите, но подчерта, че те са били свързани с други случаи, както и че в онзи момент не е знаел, че Димитров е част от криминалния контингент.

Комисията беше сформирана след арестите на шефката на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан Димитров и баща му Марин Димитров за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления. Впоследствие обвинение беше повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в същата престъпна група.

Какво каза Петър Тодоров

От справка на вътрешния министър Калин Стоянов от миналата седмица се разбра, че Рашков е имал десет срещи с Димитрови в МВР. Информацията е на база на книгата за посетители.

Във вторник Тодоров обясни пред депутатите, че от края на 2021 г. е виждал многократно Стефан Димитров в сградата на МВР. В някои случаи той влизал през транспортния вход и го засичал пред кабинета на Рашков, докато е чакал да влезе при него.

На същото място Тодоров е виждал и Марин Димитров.

"Не знам по какъв повод са влизали, аз не съм запознаван с тези лица, не ги познавам", отбеляза той и добави, че е виждал Стефан Димитров и в Националната полиция при директора по това време Венцислав Кирчев.

По време на изслушването си Тодоров обясни, че до него не са постъпвали сигнали относно баща и син Димитрови.

Какво каза Бойко Рашков

Самият Рашков също беше изслушан в комисията. Той каза, че познанството му с Марин Димитров е във връзка със сигнал, който той е внесъл при него като министър. Той е бил свързан със „смачкано от прокуратурата“ дело във връзка с бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Рашков разказа за този случай преди седмици в интервю за Свободна Европа.

В комисията Рашков каза още, че се е срещал с Димитрови и във връзка с обстановката около изборите в Хасково и купуването на гласове.

"Носиха ми информация за купувачите на гласове", каза Рашков и добави, че Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., когато той вече не е бил вътрешен министър.

В крайна Рашков напусна заседанието и така депутатите не успяха да му зададат въпроси.

В началото на заседанието председателят на комисията Тошко Йорданов докладва отговор от Министерство на финансите, според който Мартин и Стефан Димитрови са посещавали сградата два или три пъти в края на 2023 г. Те са преминали през един от входовете, съпровождани от експерт от политическия кабинет на министъра и не са записани, че са влизали. По това време министър беше Асен Василев.

Той е поканен в сряда да се яви да даде обяснения пред комисията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG