Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Доста мокра операция". Как се пази контрабандист


Тихомир Безлов
Тихомир Безлов

Почти нищо не е официално известно около отстраняването на главния секретар на МВР Живко Коцев и директорката на Агенция "Митници" Петя Банкова. Затова пък се появиха няколко снимки с пудел и пари. Атрактивните сюжети пълнят новините. Защо?

35 години след падането на комунистическия режим и закриването на тайните служби, влиянието на сътрудниците на Държавна сигурност (ДС) и контролираните канали за контрабанда на различни стоки все още са актуална тема.

В началото на април при специализирана операция на прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията бяха задържани директорката на Агенция „Митници“ Петя Банкова и още двама души - Марин и Стефан Димитрови. За първия стана ясно, че е бил служител на Държавна сигурност и МВР.

В сюжета беше замесено и името на Никола Николов – Паскал. Неговото име се появява в публичното пространство през 90-те години на миналия век във връзка с контрабанда на цигари. За Паскал също има данни, че е свързан със службите.

След ареста на тримата главния секретар на МВР Живко Коцев първо подаде оставка, след това я оттегли, а накрая беше освободен от длъжност. В протокол от разпит на Коцев, който се появи в определени медии, но автентичността му не беше отречена, той говори за Марин и Стефан Димитрови, че се „занимават с контрабандна дейност“, а за лице с прякор Паскал, че е „широкоспектърен играч в различни незаконни дейности“. Коцев казва, че Димитрови са го запознали с Паскал.

Има много малко официална информация за разследването срещу директорката на митниците, която междувременно беше освободена, и ролята на Живко Коцев. Но малкото данни бяха достатъчни, за да насочат фокуса повече от 30 години назад - към държавните канали за контрабанда.

В Студио България на Свободна Европа разговаряхме с Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията за това как бяха създадени контрабандистите.

Най-важното от интервюто

  • "Когато се появи темата за Паскал, се направи опит да се направи оценка и се оказа, че той няма досие. Т.е. няма полицейски регистрации, което беше повече от странно. Той всъщност е продължил да сътрудничи на новите служби и това е причината той да избягва от фокуса на полицейските и специалните служби и на медиите".
  • "Защо той няма проблеми със службите – защото споделя информация за чужди канали. За да работят неговите канали, той доставя информация. И това устройва хората, които работят по противодействието на контрабандата в България".
  • "Един директор или заместник-директор не постъпват по този начин (да се срещат с оперативно интересни лица – бел.ред.). Ако искате да имате информация от агентури, които имат криминални характеристики, не се срещате вие. Има си хора, които правят тези срещи".
  • "Криминалните източници изведнъж стават ръководители на служители в нашите органи за вътрешна сигурност".
  • "[Износът на горива по време на югоембаргото] е вероятно най-големият контрабанден канал, който се изгражда в България. Обемите са гигантски. Оценките на правителството на [Иван] Костов бяха за над 1 млрд. долара, които България е изнесла".

Скрит транзит

Преди 1989 г. в България съществува т.нар. скрит транзит. Това е държавна политика на комунистическото правителство чрез Държавна сигурност, с която на практика се покровителства контрабандата. Основните стоки, с които се търгува са каптагон, цигари и оръжие.

"Държавната тютюнева компания „Булгартабак“ е най-големият в света производител на цигари към онзи момент“, каза Тихомир Безлов. По думите му „едно от нещата, които я прави конкурентна, е открадването на рецептурници на големите цигарени компании“. В този период България ефективно изнася цигари за т.нар. развиващи се страни.

След падането на комунистическия режим контрабандните канали не изчезват, а преминават в частни ръце. В началото на 90-те години над тогавашната Съюзна република Югославия е наложено ембарго за внос на петролни продукти. Това ембарго също играе роля в изграждането и утвърждаването на контрабандните канали. „Това е вероятно най-големият контрабанден канал, който се изгражда в България. Обемите са гигантски. Оценките на правителството на [Иван] Костов бяха за над 1 млрд. долара, които България е изнесла“, каза Безлов.

Кой е Паскал

След 1989 г. вече бивши служители и сътрудници на ДС продължават да използват контрабандните канали, но като частен бизнес. Именно с използването на тези канали се свързва името на Паскал. „Защо той няма проблеми със службите – защото споделя информация за чужди канали“, каза Безлов. По думите му Паскал не работи за българския пазар. „За да работят неговите канали, той доставя информация. И това устройва хората, които работят по противодействието на контрабандата в България“. Безлов каза, че по този начин Паскал не засяга българския пазар. „Изнася за външни пазари, но помага за намаляването на щетите за бюджета. [Хората от службите] разсъждават по този начин: това е О.К. за нас“, каза Безлов.

Името на Никола Николов не се споменава официално от българските власти. То се появява в различни медии, които се позовават на „свои източници“, които казват, че той е обявен за издирване.

Нерегламентирани връзки

Покрай ареста на директорката на митниците бяха разпространени снимки с неизвестен произход и автор, на които се виждат в различни комбинации Петя Банкова и Живко Коцев със задържаните Марин и Стефан Димитрови. „Един директор или заместник-директор не постъпват по този начин. Ако искате да имате информация от агентури, които имат криминални характеристики, не се срещате вие. Има си хора, които правят тези срещи“, каза Тихомир Безлов. По думите му „криминалните източници изведнъж стават ръководители на служители в нашите органи за вътрешна сигурност“.

Банкова, Коцев и Марин и Стефан Димитрови не са коментирали снимките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG