Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Отговаря на предвиденото в договорите". Мобилните оператори са готови на разговори за повишените такси


В края на януари операторът Yettel обяви повишаване на таксите за мобилни услуги с 9,5 %. Vivacom обяви повишаване с 4,7 %, а А1 обяви, че ще повиши цените си, но засега не е ясно с какъв процент ще се случи това.
В края на януари операторът Yettel обяви повишаване на таксите за мобилни услуги с 9,5 %. Vivacom обяви повишаване с 4,7 %, а А1 обяви, че ще повиши цените си, но засега не е ясно с какъв процент ще се случи това.

Повишаването на цените на мобилните услуги за потребителите с размера на годишната инфлация е обективно и е част от общите условия в договорите. Въпреки това мобилните оператори са готови да започнат преговори относно клаузите за индексации, с които цените се повишават. Това става ясно от писмо на Алианса на технологичните индустрии (АТИ), в която челенуват трите български мобилни оператори, до Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщи Офнюз.

Новината идва на фона обществено недоволство след като и трите мобилни оператора информираха своите абонати, че едностранно увеличават месечните им такси. Това е възможно заради клауза в типовите договори, които Vivacom, A1 и Yettel предлагат на клиентите си. В началото на февруари на заседание на КЗП, на което не присъстваха представителите на телекомите, стана ясно, че комисията няма да атакува клаузите, които трябва да бъдат подписани от всички потребители, в съда.

В поканата си към КЗП от АТИ подчертават, че клаузата за индексацията на цените съществува от повече от десетилетие, както и че тя отговаря на европейските практики. От там казват още и че клаузите и преди са били обект на проверки, включително от КЗП, но досега не са били определяни като незаконосъобразни.

„АТИ защитава и позицията, че клаузите са балансирани и не позволяват своеволно и безконтролно увеличаване на цените, каквото се наблюдава по отношение на множеството стоки и услуги, формиращи потребителската кошница“, казват още от алианса.

От Онфнюз коментират, че се очаква телекомите да изложат детайлно позициите си пред КЗК, която от своя страна може да води и преговори със сдружения или търговци от определени сектори.

В края на януари Vivacom съобщо, че ще увеличи цените на таксите за мобилни услуги с 4,7 %, а Yettel обяви увеличение с 9,5 %. А1 също каза, че готви увеличение на цените, но засега не е ясно в какъв размер ще бъде то.

В България поне две независими институции отговорят пряко за регулирането на дейността на мобилните оператори. Това са КЗП и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

В началото на февруари депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Мартин Димитров каза, че готвените промени на цените, които няма да са в еднакъв размер“, са „провал на регулирането“.

Колегата му от ПП-ДБ Ивайло Мирчев каза, че са необходими законодателни промени, както и промени в регулаторите, защото„от години има индикации за картел при мобилните оператори“.

Недоволството от индексирането на цените на мобилни услуги се случи по същото време, в което бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП-ДБ Кирил Петков поиска смяна на състава на КЗК и видя проблем с евентуалното одобряване на сделка за закупуването на "Булсатком" от страна на Vivacom.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG