Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Хибридна война". Молдова въведе ограничения, за да попречи на членове на проруска партия да се явят на избори


Мъж минава покрай предизборни плакати, рекламиращи кандидатите на партията Шор в Кишинев, Молдова през 2019 г. Снимката е илюстративна.
Мъж минава покрай предизборни плакати, рекламиращи кандидатите на партията Шор в Кишинев, Молдова през 2019 г. Снимката е илюстративна.

Властите в Молдова въведоха нови ограничения, с които да попречат на членове на забранената проруска партия "Шор" да участва на предстоящите местни избори. Това съобщи молдовската редакция на Радио Свободна Европа в сряда.

Новината идва ден след като Конституционният съд на Молдова постанови, че членове на партията имат право да се явят на изборите като независими или като кандидати на други партии. През юни същият съд обяви "Шор" за противоконституционна. Това се случи, след като прокуратурата и спецслужбите на Молдова казаха, че партията получава подкрепа от Русия.

Сега Комисията за извънредни ситуации на Молдова, която се ръководи от премиера на страната, реши, че членове на "Шор", които са обвинени или дори подозирани в извършване на престъпни действия, няма да бъдат допуснати до вота, насрочен за 5 ноември.

Така комисията налага ограничението като изключение в Изборния кодекс "в контекста на хибридната война, за да се гарантират демократичните процеси и да се изключи опасността за сигурността на държавата и демокрацията".

Членове на партията, които нямат обвинения или не са подозирани в престъпни действия, все пак ще имат право да се кандидатират. Много от членовете ѝ обаче са обвинени в различни престъпления.

Основателят ѝ - бизнесменът Илан Шор, избяга в Израел през 2020 г. след избирането на прозападната президентка Мая Санду.

През април тази година той беше осъден задочно на 15 години затвор заради банков скандал за 1 милиард долара и пране на пари. През юни САЩ наложиха санкции на седем членове на група, свързана с него, за предполагаемата им роля в кампанията на Русия за дестабилизирането на Молдова и подстрекаване на преврат.

От чужбина Шор организира месеци на антиправителствени протести с цел свалянето на Санду и реформаторското правителство, което е критично към войната на Русия в Украйна.

Молдова стана кандидат за членство в ЕС през юли миналата година заедно с Украйна. Това се случи няколко месеца след началото на руската военна инвазия в Украйна. Управляващите в Молдова са предупреждавали за риска Русия да разшири войната си срещу Украйна и да нападне и други държави в региона.

Около 1000 руски военни са разположени в молдовския сепаратиски регион Приднестровие. Те са там от 1992 г., когато между силите на Кишинев и сепаратистите се води война.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG