Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВнР вече работи по случая в Солинген, при който загина българско семейство


Министърката на външните работи в оставка Мария Габриел
Министърката на външните работи в оставка Мария Габриел

Министерството на външните работи (МВнР) съобщи в събота вечерта, че работи по случая с пожара в германския град Солинген (Золинген) още от края на март. Тогава загина българско четиричленно семейство от турски произход.

Новината дойде часове след като председателят на ДПС Делян Пеевски, санкциониран за корупция по закона "Магнитски", призова МВнР, българското посолство в Германия "и всички компетентни органи незабавно да се активизират". В първите дни след случая нямаше публична реакция от страна на българските институции.

МВнР съобщава, че работи по "още от постъпването на първоначалната информация за тежкия инцидент" и че дипломатическото представителство на България в Германия е в постоянен контакт с останалите трима пострадали българи при пожара. Очаква се следващата седмица да бъде разрешено българският консул да ги посети.

На 27 март германската прокуратура съобщи, че разследва умишлен палеж, при който е загинало четиричленно семейство от България. Пожарът е бил в жилищна сграда, в която живеят много имигранти. Разследващите казаха, че няма данни за ксенофобски мотиви. От Съвета за интеграция на Северен Рейн-Вестфалия заподозряха атака на расистка основа.

През 1993 г. също в Солинген е извършено едно от най-тежките ксенофобски престъпления в Германия. Тогава при палеж загиват петима души от турски произход. Установено е, че извършителите са действали по расистки подбуди.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG