Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският върховен съд отхвърли жалбата на кандидата за президент, обявил се срещу войната


Борис Надеждин
Борис Надеждин

Върховният съд на Русия отхвърли в четвъртък жалбата на кандидата за президент Борис Надеждин срещу решението на избирателните власти да не го регистрират за участие в изборите следващия месец.

Новината идва, след като преди седмица руската Централната избирателна комисия (ЦИК) дисквалифицира подписите, които представителите на Надеждин събраха в цялата страна. Те бяха над минималния праг от 100 000 подписа, необходим за регистрирането му като кандидат. ЦИК обичайно отказва да регистрира бъдещи опозиционни кандидати под претекст, че са представили недостатъчен брой валидни подписи.

Тогава ЦИК обоснова решението си с факта, че много от представителите на Надеждин, които са събирали подписите, са имали пълномощни, заверени от нотариални кантори в региони, различни от тези, в които са събирали подписите.

Надеждин настоява, че ЦИК е злоупотребила с правомощията си, тъй като в нито един руски закон не се казва, че пълномощните на събиращите подписи трябва да бъдат заверени от нотариални кантори в същите региони, в които се събират подписите.

60-годишният политик е роден в Узбекистан. Той е академик и бивш депутат и беше предложен за кандидат-президент от партията "Гражданска платформа".

Надеждин е единственият политик с амбиции за президентския пост, който публично осъжда руската инвазия в Украйна и критикува действащия президент Владимир Путин. Вотът ще се проведе на 15-17 март.

Изборите в Русия са строго контролирани от Кремъл и не са нито свободни, нито честни, но се разглеждат от правителството като необходими за създаване на усещане за легитимност. Те са опорочени от изключването на опозиционни кандидати, сплашването на гласоподаватели, подправянето на бюлетини и други средства за манипулация.

Путин управлява Русия като президент или министър-председател от 1999 г. насам и се очаква да спечели и тези избори, ако не настъпи много голямо и изненадващо развитие.

Неочакваната подкрепа за малко известния Надеждин, в чиято платформа се казва, че нахлуването в Украйна е било "фатална грешка" и който обвинява Путин, че завлича Русия в миналото, вместо да гради устойчиво бъдеще, усложнява амбицията на Кремъл да засили представата за легитимността на Путин.

Опозиционните гласове, които се очакваше да бъдат основните претенденти на Путин, в момента са или в затвора, или са избягали от страната от съображения за сигурност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG