Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският опозиционер Кара-Мурза спечели награда Пулицър за коментари от затвора


Владимир Кара-Мурза в съдебната зала в руски съд по време на делото срещу него
Владимир Кара-Мурза в съдебната зала в руски съд по време на делото срещу него

Руският дисидент и журналист Владимир Кара-Мурза получи наградата Пулицър за 2024 г. за коментарите си за демократичното бъдеще на Русия , публикувани във Вашингон пост, докато излежава 25-годишна присъда в затвора.

В понеделник в Колумбийския университет в Ню Йорк бяха обявени носителите на най-престижното американско отличие за журналистика, литература, театър и музика. Разследване за империята на Илон Мъск и репортажи от Газа също бяха отличени.

Организационният комитет съобщи, че опозиционерът Кара-Мурза получава наградата за колумнистки колонки, "написани с голям риск за живота му от затворническата килия, в които той предупреждава за последиците от инакомислието в Путинова Русия и настоява за демократично бъдеще на страната си". Още докато беше в ареста в края на 2022 г. той беше отличен с наградата "Вацлав Хавел".

През юли 2023 г. Кара-Мурза беше осъден от руски съд за "разпространение на фалшива информация" за руската армия, за участие в дейността на "нежелана" организация и за "държавна измяна".

Съдебните дела срещу опозиционера се основават на участието му в кръгла маса в Центъра "Сахаров", чиято ликвидация руски съд нареди през август 2023 година, и на публични речи в Лисабон, Осло и Вашингтон.

По време на обявяването на наградата организаторите отбелязоха, че Кара-Мурза е водил дейността си срещу режима на Путин, като е осъзнавал опасността и е настоявал, че Русия има демократично бъдеще.

Организациите за защита на правата на човека признават опозиционера за политически затворник. 25-годишната му присъда според правозащитници е "най-дългият затвор, налаган някога за критика на Путин", отбелязва Дойче Веле. Алексей Навални, който почина преди няколко месеца в руски затвор, беше осъден на 19 години.

На 30 януари 2024 г. Кара-Мурза беше преместен в затворническо общежитие от единичен тип в Поправителна колония № 7 в отдалечения руски град Омск. Условията там са най-тежките. Семейството и адвокатите на опозиционния активист твърдят, че той страда от полиневропатия вследствие на два опита за отравяне, в които са заподозрени руските специални служби.

Журналистика

В най-престижната категория - тази за журналистика в полза на обществеността - победи разследващата медия "ПроПублика" за разкритията си за подаръци и пътувания, които съдии от Върховния съд на САЩ, особено Кларънс Томас, са приемали от заможни донори и които са пропуснали да декларират пред властите. Заради тези разкрития Върховният съд прие поведенчески кодекс.

Отличени бяха и агенциите Асошиейтед прес и Ройтерс, както и вестниците Ню Йорк таймс и Вашингтон пост.

Ройтерс спечели две награди. Едната в категорията за национален репортаж е за серия от журналистически разследвания на производствената империя на Илон Мъск. Те разкриха случаи на травми на работници, получени в хода на работата и един смъртен случай на работник в ракетната компания на милиардера "Спейс екс", както и случаи на лошо отношение към животни в неговата компания за имплантиране на чипове в мозъка "Нюралинк".

Освен това те показаха, че собственикът на компанията за електромобили "Тесла" е прикривал опасни дефекти, манипулирал е автомобили и е споделял чувствителни изображения, записани от "умните" превозни средства, без знанието на водачите им. Поредицата от репортажи на Ройтерс предизвика разследвания в САЩ и Европа и призиви за действия от страна на американските законодатели.

Другата награда за Ройтерс е за снимки към извънредна новина за кадрите си от израело-палестинския конфликт в Газа. Сред отличените е кадър, направен през октомври от фоторепортера Мохамед Салем, показващ палестинка, която е притиснала безжизненото тяло на 5-годишната си племенница в Газа. Тази снимка вече спечели и престижната награда "Уърл прес фото" за кадър на годината.

Наградата за национален репортаж Ройтерс сподели с Вашингтон пост, който пък я спечели заради детайлен анализ на автомата AR-15 и неговата роля в насилието, причинено от огнестрелни оръжия в САЩ. Изданието получи отличия в още две категории.

Ню Йорк таймс победи в категорията за национален репортаж за отразяването на конфликта в ивицата Газа. А журналистката от изданието Хана Дрейър спечели отличието за разследваща журналистика за разкритията си за използване на труда на деца мигранти в САЩ. Изданието спечели и в още една категория.

Асошиейтед прес спечели наградата за фотографски репортаж за отразяването на миграционните потоци през Латинска Америка към САЩ.

Наградата за журналистика в полза на обществеността носи златен медал за лауреата. Докато останалите категории носят на наградените с тях по 15 000 долара.

Отличията Пулицър за журналистика се присъждат от Колумбийския университет в Ню Йорк и са кръстени на издателя Джоузеф Пулицър, починал през 1911 г. и оставил пари за учредяването на отличието и за създаване на журналистическо училище в университета. Първите награди Пулицър са връчени през 1917 г.

Пулицър отличават най-доброто в журналистиката в 15 категории. В допълнение има и награди в 8 нежурналистически категории, като литература, музика и театър.

Литература и музика

Сагата „Нощна стража“ на Джейн Ан Филипс, която разказва за майка и дъщеря в приют за хора с психически проблеми в Западна Вирджиния след Гражданската война в САЩ, спечели наградата Пулицър в категорията за роман.

В категорията за драма победи „Първично доверие“ на Ебони Бут за книжар, който се впуска в неочаквано начинание и намира нови приятели, след като губи работата си.

Наградата за историческо произведение получи Джаклин Джоунс за „Няма право на почтен живот: Борбата на бостънските чернокожи работници в ерата на Гражданската война“.

В категорията за документална проза победи Нейтън Трол с „Ден от живота на Абед Салама: Анатомия на една Йерусалимска трагедия“, хвърляща светлина върху ежедневието на Западния бряг през погледа на палестински баща изгубил 5-годишния си син в автобусна катастрофа, след като израелски и палестински екипи на бърза помощ са били забавени заради разпорежданията за сигурността в тази територия.

Биография на Мартин Лутър Кинг, озаглавена „Кинг“ донесе на Джонатан Ейг Пулицър в категорията за биографична творба.

В категорията за поезия победи Брандън Сом със стихосбирката си „Вътрешности“.

В категорията за музика Пулицър спечели концерт за саксофон на Тишон Сори.

Тази година бордът от Колумбийския университет, присъждащ наградата, поиска от кандидатите да разкрият дали са използвали в професията си изкуствен интелект и съобщи, че петима от 45-те финалисти са го правили за репортажите и разследванията, с които са кандидатствали за отличието.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG