Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки духа на сградата. Парламентът се мести в бившия партиен дом oт 1 септември


Председателят на Народното събрание Росен Желязков запозна журналисти с условията, при които парламента и медиите ще работят в новата сграда, 2 август 2023 г.
Председателят на Народното събрание Росен Желязков запозна журналисти с условията, при които парламента и медиите ще работят в новата сграда, 2 август 2023 г.

От 1 септември Народното събрание ще заседава в сградата на площад Александър I №1 (бившия партиен дом), каза председателят на парламента Росен Желязков. В сряда той представи пленарната зала пред журналисти.

От години в бившия партиен дом се провеждат заседания на постоянните парламентарни комисии.

"Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт", каза Желязков. По думите му течове от покрива вече се отразяват по фасадата на сградата, която е културна ценност. Поправката ще продължи не по-малко от 3 години.

Сградата на бившия партиен дом на Централния комитет на Българската комунистическа партия (БКП) беше ремонтирана с прекъсвания в продължение на 15 години за близо 43 млн. лв.

През 2020 г. по време на управлението на ГЕРБ и третия кабинет на Бойко Борисов за кратко парламентът се премести именно в тази сграда. Тогава се оказа, че за журналистите е отредено място в приземния етаж. Там те можеха да следят заседанията на парламента на екрани, но нямаха достъп до депутатите или министрите в парламентарния контрол, за да им задават въпроси.

В сряда Желязков каза, че сега вече медиите ще имат достъп до депутатите на две места - във фоайето на централния вход откъм Ларгото (откъдето ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж.

Има и определено място за брифинги, както и конферентна зала, където ще заседават парламентарни групи. Медиите обаче няма да имат достъп до кулоарите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Духът, който витае в сградата, няма да пречи

"Знаем, че има доста сериозно политическо говорене по темата още отпреди години от гледна точка първо на духа, който витае в тази сграда, но ние считаме, че парламентът с работата си трябва да променя атмосферата, а не атмосферата да влияе върху народните представители", каза Желязков.

За БСП и комунизма архитектурата е едно от идеологическите изкуства. Планът за “центъра на властта”, част от който е Партийният дом, трябва да внушава могъщество, а "сградите да потискат минувача, да внушават авторитета на партията държава", каза по-рано пред Свободна Европа зам.-кметът на София Атанас Чобанов.

На фасадата на Партийния дом все още има барелефи, останали от времето на БКП, въпреки че комунистическият режим е обявен за престъпен от Народното събрание още през май 2000 г. по време на управлението на Обединените демократични сили (ОДС) с премиер Иван Костов.

С падането на комунистическия режим в зората на 90-те години на миналия век е свалена само червената петолъчка, символ на режима, от пилона над покрива на зданието. Сега там се вее националният флаг.

Желязков каза още, че с изключение на "Има такъв народ", другите групи разбират необходимостта и аргументите от преместването.

За преместването няма да има оперативни разходи, каза председателят на парламента. Пултовете за гласуване ще бъдат преместени и ще бъде монтирана озвучителна система. Предстои изграждането на комуникационна видео и аудио конферентна система.

По думите на Желязков трябва да се намери мястото за надписа "Съединението прави силата", защото е "девизът не само на НС, а и на нацията".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG