Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво предвиждат мерките срещу насилието, предложени от правителството


Акад. Николай Денков съобщи какво предприема кабинетът заедно с представители на няколко ведомства, сред които министърът на образованието Галин Цоков
Акад. Николай Денков съобщи какво предприема кабинетът заедно с представители на няколко ведомства, сред които министърът на образованието Галин Цоков

Преди ден премиерът Николай Денков представи общо 15 мерки, които кабинетът ще предприеме срещу домашното насилие и насилието срещу жени, деца и възрастни хора. Идеите на управляващите са разделени най-общо в две линии - превенция и подпомагане на жертвите.

Тези от тях, които зависят изцяло от министерствата, ще бъдат въведени в срок до един месец. Има и такива, за които е нужно изменение на законодателството - например прецизиране на текстовете за ранните бракове с малолетни, което също е форма на насилие според Денков.

Мерките са разработени за една седмица, след преглед на досега действащия механизъм за превенция и разследване на домашното насилие. Това се случва след случая с 18-годишното момиче от Стара Загора, което беше пребито, рязано с макетен нож и остригано. След масовите протести парламентът прие спешни поправки в закона за домашното насилие.

Подкрепа при възстановяването на жертвите

Зам.-министърът на труда и социалната политика Мая Василева съобщи, че ще бъде създадена мрежа за предоставяне на медицинска, социална и терапевтична подкрепа във всяка област на страната. В момента съществуват такива услуги, но са недостатъчни и неравномерно разпределени, призна тя. Затова до края на годината предстои да се направи национална карта.

Ще се изработи и Национална програма за превенция на насилието с мерки за експертна подкрепа от психолози на служители на МВР при осъществяване на първи контакт с жертви. Целта е предотвратяване на кризата в нейния начален етап.

Сред мерките са и повишаване капацитета и експертизата на служителите от Дирекция за социално подпомагане, МВР и социалните услуги. За целта ще се създадат 6 експертни високоспециализирани екипи, които да работят в координация с другите ведомства.

По думите на Василева е много важно жертвите на насилие да имат достъп до ясна информация къде могат да получат помощ, за което ще се разчита и на медиите.

Зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова обясни, че в МВР вече е създаден сектор "Домашно насилие" към Главна дирекция "Национална полиция". Той осъществява методическо ръководство на всички областни координатори по линия на домашното насилие в страната. Целта на МВР сега е да бъдат назначени регионални координатори в допълнение към сегашните областни.

Безплатни адвокатска защита

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев съобщи, че предстои да се създаде Национален съвет за превенция и защита от домашно насилие, чийто председател ще бъде заместник-министър председател, а негов заместник - министърът на правосъдието, каза Дечев, визирайки последните поправки за домашното насилие, приети от парламента.

Ще има и Национална информационна система за превенция и защита от домашното насилие, в която ще се събират данни за всички случаи на насилие - насилници, жертви, колко продължително е било насилието, какви мерки са взети и кои са отговорните институции.

Той уточни, че още на 16 март по инициатива на Националното бюра за правна помощ е подписан Меморандум между Министерството на правосъдието, МВР и адвокатските колегии за сътрудничество за навременна защита на пострадалите от домашно насилие.

"Съгласно този меморандум, всеки полицай, който е получил сигнал за извършено престъпление, свързано с домашно насилие, е длъжен да информира пострадалия, че може да ползва безплатна правна помощ", каза още Дечев.

Той допълни, че съответните адвокатски колегии са информирали, че всеки ден имат дежурни адвокати, специализирани в правна защита на домашно насилие. Всеки от тях е задължен да отиде на мястото, където се намира жертвата - в полицейски участък, болница, в консултативен център, в защитено жилище, и да ѝ окаже помощ.

В споразумението са се включили общо 18 адвокатски колегии от 28 в страната, затова Дечев призова и останалите да го направят.

Той съобщи, че тази година правосъдното министерство е разпределило 340 000 лв. по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие, които ще отидат в 17 неправителствени организации, активни в областта на превенцията и защита от домашно насилие. Някои от тях имат също имат изградени безплатни горещи телефонни линии за сигнали на пострадали.

Правителствените мерки включват още работа с родители на ученици и сформиране на екипи за медиация на конфликти в семейството. Образователното министерство ще търси възможности през следващата учебна година да увеличи броя на психолозите в училищата и детските градини, в които има повече прояви на агресивно поведение и насилие.

Повече детски психолози

Министърът на образованието Галин Цоков съобщи, че ще се осъществява превенция срещу агресията в училищата, детските градини и яслите с въвеждане на национална програма за подкрепа на личностно развитие. Ще се финансират и дейности, свързани с участието на родителите в образователния процес. Жертвите ще получават психологическа, социална и юридическа подкрепа.

Във ведомството ще действат екипи за медиация на конфликти, в които ще бъдат включени педагози, психолози и юристи, както и ментори за справяне с агресията. Те ще бъдат ангажирани в над 30 училища в области с по-голяма концентрация на агресия и ще дават консултации в училища с повече агресия.

"Трябва да осигурим възможност за безплатна психологическа помощ за всяко дете и ученик", каза още министърът, според когото са нужни мерки за развитието на социалната и емоционална интелигентност на децата.

По думите му на учениците може да се въздейства по-добре чрез визуален материал, затова ще се заснемат и филми по теми, свързани с агресия. Вече са готови две продукции на студенти от НАТФИЗ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG