Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Измъчвана 6 часа". Жена от Враца е в болница, след като е била пребита от съпруга си


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Жена от Враца е била пребита от съпруга си, с когото в момента се развежда. Заради побоя тя е оперирана и в момента се възстановява в местната болница, съобщи бТВ.

България има постоянен проблем с домашното насилие и насилието над жени. Въпреки че всяка година в страната има десетки жертви, не се води официална статистика за това. В същото време по данни на МВР нараства броят на регистрирани сигнали за физическо и психическо домашно насилие.

Какво се знае до момента

Историята с пребитата във Враца жена започва поне година по-рано, разказва пред бТВ майката на жертвата.

Още през 2023 г. тя е била пребита, отвлечена и заплашвана с убийство от настоящия си съпруг. Тогава тя успява да издаде ограничителна заповед за мъжа, но заплахите не спират.

В деня на нападението насилникът с инициали С.Д. е отишъл до магазина, в който съпругата му работи. Там той е отправил заплахи към нея, но е избягал от мястото, когато тя се е обадила на полицията.

По-късно жената, заедно с адвокат, уведомява както полицията, така и прокуратурата за инцидента.

Когато се прибира в дома си обаче, заварва съпруга си вътре. Следват шест часа на мъчения, побой и заплахи.

„И [мъжът] ѝ казва: „подарил съм ти живота, подарявам ти го, няма да те убия, както съм ти обещал, но не ме натопявай, защото ще пострада семейството ти“, разказва майката на жертвата.

Тя добави, че насилникът е заплашвал не само дъщеря ѝ, но също и нея, и съпруга ѝ.

След нападението жертвата се свързва с дъщеря си, която ѝ помага да стигне до местната болница. Там тя е приета по спешност и е оперирана.

„Не може още да става. С катетър, с дренаж, с памперс, с болки. Не може да се храни. След случилото се я качиха в операционната, това беше животоспасяваща операция“, каза още майката на жертвата.

По-късно бТВ съобщи, че Районен съд – Враца е постановил насилникът да бъде задържан. По данни на Нова това се е случило и в момента той е в ареста.

Прокуратурата му е повдигнала три обвинения – за неизпълнение на заповед, за защита от домашно насилие и нарушаване на ограничителна заповед, за заплаха за убийство спрямо жертвата и за нанасяне на средна телесна повреда в условията на домашно насилие.

От Апелативната прокуратура в София уточняват, че мъжът вече е бил осъждан за „други умишлени престъпления, в това число и тежки, има множество криминални регистрации“.

Домашното насилие и насилието от жени

Домашното насилие и насилието над жени са определяни от организации и политици за системен проблем в България. През 2023 г. това предизвика масови протести, след като Дебора Михайлова от Стара Загора беше пребита и обезобразена с макетен нож, а за посегателството беше обвинен бившият ѝ приятел. По делото все още няма присъда.

Малко след това парламентът прие промени в Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). преживелите насилие жени могат да подадат молба за защита. Заложи се и създаването на Национален съвет за превенция и защита от домашното насилие, както и на Национална информационна система, която да събира данни за случаите.

Според сайта „Спасена“ от началото на 2024 г. насам най-малко 5 жени в България са били убити от партньора си или друг близък мъж.

Домашното насилие и насилието над жени не се отличават като водеща тема в кампанията на нито една партия, която според социологическите проучвания има възможност да попадне в следващия парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG