Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Стряскащи размери". Повече хора съобщават за домашно насилие след случая "Дебора", отчита МВР


Националният координатор по въпросите за домашното насилие към МВР Зорница Шуманова
Националният координатор по въпросите за домашното насилие към МВР Зорница Шуманова

Пик на сигналите за домашно насилие след случая "Дебора". За това съобщиха от полицията в сряда по време на организираната от МВР конференция.

18-годишната Дебора от Стара Загора беше пребита и обезобразена с макетен нож, а за това през август беше обвинен бившият ѝ приятел. Случаят беше подробно отразен и предизвика многохилядни протести в над 30 града в България.

В сряда Зорница Шуманова от Главна дирекция "Национална полиция" съобщи, че след него е регистрирано увеличение на сигналите за домашно насилие.

"Явно след случая хората се осмелиха все повече да ни сезират за помощ", каза Шуманова.

По думите ѝ има множество слчуаи на телесни увреждания, а успоредно с това и такива за психическо насилие.

"Статистиката за домашното насилие вече придобива стряскащи размери", каза Шуманова.

От данните, изнесени от МВР, става ясно, че за първите осем месеца на тази година има ръст на случаите на домашно насилие. От януари до август има над 500 случая, каза Шуманова, цитирана от БТА. По-рано проект на доклад на социалното министерство показа, че за цялата минала годинаидентифицираните случаи на домашно насилие са 736.

За тези първи осем месеца на 2023 г. жертвите, получили заповед за защита, са 2828. Образувани са 1383 досъдебни производства за домашно насилие, докато за същия период през миналата година те са били 852, казаха още от МВР.

Шуманова каза още, че от 12 септември в полицията има сектор “Домашно насилие”, който трябва да създаде единен стандарт за работа в МВР.

В края на юли случаят с 18-годишната Дебора от Стара Загора предизвика силна обществена реакция. След него парламентът прие промени в Закона за защита от домашното насилие, с които неговият обхват беше разширен, така че да покрива и случаи като този на Дебора. Преди това той не признаваше за домашно насилие насилието във връзка без брак или съжителство.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) от ноември миналата година, 36,3% от младите жени между 18 и 29 години в България са били насилвани физически или сексуално от свой настоящ или бивш партньор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG