Връзки за достъпност

Извънредни новини

Защитата на обвинения по случая в Стара Загора твърди, че експертизи го оневиняват. Той остава в ареста


Георги Николаев Георгиев в съда в Стара Загора.
Георги Николаев Георгиев в съда в Стара Загора.

Районният съд в Стара Загора остави в ареста Георги Николаев Георгиев, обвинен за нападението срещу Дебора Михайлова в края на юни. Съдебното заседание се проведе в понеделник при при закрити врата по искане на прокуратурата.

След него защитата на обвиняемия обяви, че нови две експертизи по случая опровергават тезата на прокуратурата, че задържаният е извършил нападението.

Георгиев е с постоянна мярка за задържане под стража от 31 юли за заплахи за убийство срещу 18-годишното момиче. Тогава стана известно, че месец по-рано тя е била рязана с макетен нож, пребита и остригана. Първоначално Георгиев беше обвинен за средна телесна повреда, но Окръжният съд в Стара Загора беше приел, че има данни само за лека и го беше освободил.

По-късно Георгиев беше повторно задържан и оставен в ареста. На пострадалата беше изготвена нова медицинска експертиза, а срещу заподозрения бяха нови обвинения - за принуда и за нанесена средна телесна повреда.

В понеделник адвокатите на обвиняемия Валентин Димитров и Петко Кънев заявиха пред медиите, че новоизготвени ДНК и трасологична експертизи оневиняват клиента им. По думите им изследванията не са установили следи от жертвата по дрехите, с които се твърди, че е бил обвиняемият по време на нападението. На местопрестъплението е намерена и следа от обувка, но тя не съвпада с неговите нито по вид, нито по размер.

По неофициална информация на БНТ прокуратурата има справки от клетки на мобилни телефони, според които заподозреният е бил на местопрестъплението във вечерта на нападението, а кадри от камери на пътната агенция потвърждават, че тогава е пътувал до Стара Загора. Пострадалата Дебора е разпознала Георгиев, въпреки че нападателят ѝ е бил маскиран.

Адвокатите на обвиняемия са поискали отвод на съдебния състав и наблюдаващите прокурори с мотива, че разследването не се води обективно и безпристрастно, но искането им е било отхвърлено.

Случаят с Дебора предизвика масови протести в цялата страна. В дните и седмиците след това публично известни станаха още редица истории на жени, претърпели насилие от партньорите си.

Това доведе до приемане по спешност на поправки в Закона за домашното насилие. Чрез тях се увеличава кръгът от хора, които попадат под обхвата на закона, като се включват и тези, които са в интимна връзка, но само между „лица от мъжки и женски пол“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG