Връзки за достъпност

Извънредни новини

След като Турция прие Швеция в НАТО, САЩ ѝ даде зелена светлина за доставка на F-16


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

В петък администрацията на президента на САЩ Джо Байдън даде зелена светлина за продажбата на 40 изтребителя F-16 на Турция. Ако Конгресът в страната не възрази, Турция ще получи и модернизация на 79 от наличните си изтребители, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Новината идва, след като във вторник Турция гласува да оттегли ветото, с което не позволяваше на Швеция да се присъедини към НАТО. В четвъртък турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа и ратификацията, с което членството на Швеция става възможно.

В петък администрацията на Байдън официално информира Конгреса за намерението си да продължи с продажбата на изтребители F-16 на Турция на стойност 23 млрд. долара. Конгресът разполага с 15 дни, за да възрази срещу решението, след което то се счита за окончателно.

По информация на Ройтерс не се очаква Конгресът да блокира сделката.

"Това не беше решение, до което стигнах лесно", каза сенаторът демократ Бен Кардин, председател на сенатската комисия по външни отношения. Това е една от четирите ключови комисии, които трябва да одобрят доставката на оръжие.

Кардин каза, че Турция трябва да подобри състоянието на човешките права в страната си, да сътрудничи повече при търсенето на отговорност от Русия за инвазията ѝ в Украйна и да помогне за понижаване на температурата в Близкия изток.

Успоредно с одобрената доставка на самолети за Турция правителството на Байдън даде зелена светлина и за продажбата на 20 изтребителя F-35 на Гърция.

Често решенията за доставка на голямо количество оръжия от страна на САЩ са свързани със ситуацията с правата на човека в конкретната държава или с дипломатически въпроси. Те могат да забавят или спрат такива сделки.

Турция подаде заявка за закупуване на самолетите през октомври 2021 г. Няколко месеца по-късно Швеция и Финландия подадоха молба за членство в НАТО. Забавилото се одобрение от турска страна за присъединяването на Швеция се превърна в пречка за получаване на F-16.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG