Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО нарече "грешка" изявлението на свой представител за териториални отстъпки на Украйна


Флагът на НАТО
Флагът на НАТО

НАТО определи като "грешка" изявлението на началника на кабинета на генералния секретар Стиан Йенсен, че Украйна може да отстъпи част от териториите си, за да влезе в алианса.

Това казаха от пресслужбата на северноатлантическия пакт пред украинската служба на Радио Свобода.

По-рано самият Йенсен коментира пред норвежката медия VG, че изявлението му „е част от по-широка дискусия за възможни бъдещи сценарии в Украйна“.

"Не трябваше да казвам това. Беше грешка", каза той.

Предишния ден Йенсен направи изявление, че Украйна може да стане член на НАТО, ако направи териториални отстъпки на Русия. Той допълни, че се водят дискусии за бъдещия статут на Украйна в алианса след войната, като те включват и варианти Киев да се откаже от част от територията.

Последва обаче позиция на Министерството на външните работи на Украйна, в което подобни изказвания бяха осъдени като напълно неприемливи.

"Винаги сме приемали, че алиансът, подобно на Украйна, не търгува с територии", написа говорителят на ведомството Олег Николенко във Фейсбук.

А Олексий Данилов - секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, каза по украинска телевизия, че коментарите на Йенсен са "странна стъпка".

На срещата на върха на НАТО през юли генералният секретар Йенс Столтенберг каза, че Украйна ще получи покана за присъединяване, когато „всички съюзници са съгласни и са изпълнени условията“. Той уточни, че те включват две измерения - модернизацията на отбранителните институции на страната и продължаващата война в страната. Така тя не получи срок за членство.

По-късно украинският президент Володимир Зеленски каза, че Украйна никога няма да размени никакъв статут на територията. Според него тази позиция е "ясно известна на партньорите" на Киев.

През септември миналата година Украйна подаде молба за членство в НАТО по ускорената процедура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG