Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАТО ще приеме стъпки за сближаване с Украйна. Зеленски ще участва в срещата във Вилнюс


Йенс Столтенберг и Володимир Зеленски. Снимката е архивна

НАТО ще приеме стъпки за сближаване с Украйна на срещата на върха във Вилнюс на 11 и 12 юли. Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг на пресконференция в петък.

Той добави, че украинският президент Володимир Зеленски ще присъства на срещата. По-рано държавният глава беше казал, че може да не посети форума, ако Алиансът не отговори на искането на Украйна за покана за членство или приемане на график за присъединяването ѝ след края войната, която Русия започна.

“Нашата среща на върха ще изпрати ясно послание: в НАТО сме единни и агресията на Русия няма да надделее”, каза Столтенберг в петък. “На срещата на върха ще направим Украйна още по-силна и ще изложим визия за нейното бъдеще.”

Генералният секретар на НАТО каза, че очаква лидерите на държавите членки да приемат план за сближаване с Украйна с три елемента:

  • многогодишна програма за подкрепа за постигане на пълна бойна съвместимост;
  • надграждане на политическите връзки чрез създаване на съвет НАТО-Украйна;
  • потвърждаване на перспективата за членство на Украйна в НАТО.

“Очаквам лидерите да потвърдят, че Украйна ще стане членка на НАТО, и да се обединят как Украйна да се доближи до тази цел”, каза още Столтенберг.

Украйна иска да получи ясен график за членство в НАТО след края на войната. Няколко държави от Алианса в Източна Европа подкрепиха искането на Киев. В четвъртък парламентът в България подкрепи бъдещото членство на Украйна в НАТО след “възстановяването на мира”. Зеленски и премиерът Николай Денков подписаха съвместна декларация в подкрепа на бъдещото присъединяване на Украйна в ЕС и НАТО.

Няколко американски и европейски издания съобщиха за разминавания в позициите на държавите от Алианса по повод бъдещото членство на Украйна. Всички те са съгласни, че тя не може да се присъедини към НАТО преди края на войната, но и подкрепят политиката на “отворените врати”. Те обаче не са единодушни доколко конкретни обещания да дадат на Киев на срещата във Вилнюс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG