Връзки за достъпност

Извънредни новини

Навални упреква "онези, които изпуснаха историческия шанс на Русия"


Алексей Навални
Алексей Навални

Руският опозиционен политик Алексей Навални критикува постсъветската управляваща класа в Русия в първата си публична позиция, след като получи нова присъда от 19 години затвор в най-тежкия затворнически режим преди близо седмица.

Това стана на 4 август, когато съдиите от Московския градски съд го признаха за виновен по обвинения в екстремизъм.

"Ако дадете воля на омразата, тя ще ви убие и погълне. Но, честно казано, изпитвам я", пише той. "Яростно, безумно мразя всички онези, които продадоха, пропиха, пропиляха историческия шанс, който страната ни имаше в началото на 90-те години на миналия век."

В изявление, озаглавено "Моите страхове и омраза", което беше публикувано на неговия уебсайт в петък, Навални казва, че изпитва омраза към първия президент на Русия, покойния Борис Елцин, и други официални лица, които не успяха да проведат подходящи демократични реформи в страната след разпадането на Съветския съюз и доведоха на власт Владимир Путин.

"Мразя измамниците, които по някаква причина наричахме реформатори. Сега вече е кристално ясно, че те не са правили нищо друго освен интриги и са мислили единствено за собственото си богатство. Има ли други държави, в които толкова много министри на "реформаторски правителства" са станали милионери и милиардери?", добавя Навални.

"Ненавиждам авторите на най-глупавата, авторитарна конституция, която евтино беше продадена на нас, идиотите, като демократична, предоставяйки на президента правомощия на абсолютен монарх от самото начало", пише още опозиционерът.

Той критикува и "така наречените независими медии" и "демократичното общество" за това, че са "подкрепили фалшифицираните [президентски] избори през 1996 г."

Навални добавя, че руското общество като цяло трябва да се научи да отхвърля корупцията.

"Само тогава ще можем да използваме правилно още един шанс - който със сигурност ще имаме отново", казва той.

Навални, неговите съюзници, правозащитни групи и западни правителства твърдят, че всички обвинения са политически мотивирани. Той вече излежава друга присъда от 11 години и половина затвор по множество обвинения, която се възприема като възмездие за усилията му да разкрие по негови думи повсеместното беззаконие, корупцията и репресиите на Путин и неговата политическа система.

Въпреки тормоза, арестите, физическите нападения и атаката с нервнопаралитично вещество през август 2020 г., която едва не го уби, Навални продължава да играе ролята на опозиционен агитатор в условията на изолация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG