Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ищец може да бъде само починалият". Руският съд отхвърли иск на майката на Навални


Людмила Навална
Людмила Навална

Руски съд отхвърли иска на майката на опозиционния активист Алексей Навални за неадекватни медицински грижи за сина ѝ. Това съобщи в четвъртък от сътрудникът на Навални Иван Жданов.

Искът на Людмила Навална беше срещу наказателната колония в Сибир, в която той беше открит мъртъв през февруари. Според решението на съда в град Лабитнанги правата на Людмила Навална по никакъв начин не са нарушени от персонала на колонията в Харп, а като ищец по делото може да действа само самият починал Алексей Навални.

Новината идва на фона на арести и репресии срещу подкрепящи руския опозиционер руснаци.

"Алексей многократно е завеждал съдебни дела срещу колониите за неосигуряване на медицинска помощ. Исковете му са били отхвърляни. Сега, когато беше убит, искът е отказан на роднините му с подигравателни формулировки", пише Жданов.

Алексей Навални почина на 16 февруари в затворническа колония със строг режим в полярното селище Харп. Сътрудниците му казват, че той е бил убит и обвиняват за смъртта му руския президент Владимир Путин.

Федералната служба за изпълнение на наказанията в Русия твърди, че Навални е починал по естествени причини - внезапно му е станало лошо и реанимационните мерки са били неуспешни. Точната причина за смъртта му не е известна. Не са известни и подробностите по съдебния иск, подаден от майката на Навални.

Роднините на Алексей Навални подадоха жалба и за престъпление по член за злоупотреба с тялото на починалия. В нарушение на установените срокове, тялото на Навални дълго време не беше предавано на майка му. Съдбата и на това заявление все още не е известна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG