Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 100 души са задържани в деня на погребението на Навални. На места името му се смята за "екстремистки символ"


Хора посещават гроба на Алексей Навални в Москва в деня след неговото погребение, 2 март 2024 г.
Хора посещават гроба на Алексей Навални в Москва в деня след неговото погребение, 2 март 2024 г.

Повече от 100 души са арестувани в Русия заради участието си в митинги в памет на руския опозиционер Алексей Навални в деня на неговото погребение. Междувременно няколко руски региона обявиха името на Навални за „екстремистки символ“.

Информацията идва ден след панихидита и погребението на Навални. Той почина на 16 февруари след няколко години, прекарани в руски затвори. Хиляди руснаци се събраха в Москва и други градове в петък, за да се сбогуват с опозиционера, въпреки опасността да бъдат арестувани.

В деня на погребението на Навални имаше засилена полицейска мобилизация, но в рамките на деня нямаше информация за непосредствени инциденти. Неправителствената организация ОВД-Инфо отначало съобщи за поне 45 ареста.

В събота информацията е за поне 100 задържани руснаци, които са участвали в митинги в Москва, Санкт Петербург, Новосибирск, Екатеринбург и други руски градове.

В Новосибирск са задържани поне 18 души по данни на организацията „Новосибирск 2020“ и „Сибирмедия“. В Москва, по информация на изданието Автозак, арестуваните са поне 17.

19 души са задържани в Екатерининбург, 10 - във Воронеж, пише „Настоящее время“. Във Воронеж всички задържани са освободени няколко часа по-късно, с изключение на координатора на местния щаб на Борис Надеждин - опонентът на руския президент Владимир Путин, който не беше допуснат до участие в предстоящите президентски избори.

Сред задържаните в Москва е Михаил Шнайдер, бивш зам.-председател на опизиционната партия „Народна свобода“, която беше закрита през май миналата година.

Арестуван беше и Андрей Морев, зам.-председател на московския клон на опозиционната партия „Яблоко“. По-късно Морев беше освободен. Негов колега - Александър Ефимов, също беше арестуван.

Задържани хора имаше и в Нижни Новгород, Казан, Златоуст, Мурманск и други градове. Повечето от тях са арестувани от полицията, докато са полагали цветя в памет на Навални на публични места в градовете си.

Някои обаче са задържани заради споменаване на името на Навални. Правозащитната инициатива „Първи отдел“ съобщи в събота, че съдилищата в 4 региона на Русия са обявили името на опозиционера за „екстремистки символ“.

Актове за нарушение за споменаване на името на Навални са издадени на участници в митинги в негова памет в Челябинск, Краснодар, Мурманск и Уляновск. Смята се, че тези хора са държали плакати с името на Навални.

Полицаи задържат мъж в близост до Борисовското гробище в Москва, където се проведе погребението на Навални. 1 март 2024 г.
Полицаи задържат мъж в близост до Борисовското гробище в Москва, където се проведе погребението на Навални. 1 март 2024 г.

В решенията си съдилищата използват аргумента, че организацията на Навални - Фонд за борба с корупцията, беше обявена за „екстремистка“ през 2021 г., а името на опозиционера е използвано като „символ“ на тази организация.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Путин. През 2020 г. той беше отровен с Новичок, но получи лечение в Германия. Журналистическо разследване разкри, че отравянето на Навални е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. опозиционерът се върна в Русия, където беше задържан и осъден по изфабрикувани дела. Навални излежаваше присъдите си в затвори със строг режим, а през декември беше преместен в наказателна колония в Арктика.

В дните след смъртта на опизиционера руските власти арестуваха стотици хора, участвали в бдения в негова памет, и премахнаха някои от спонтанните мемориали, посветени на Навални. Някои хора дори бяха задържани от домовете си.

Преди погребението от екипа на Навални съобщиха, че погребални агенции са получили заплахи да не транспортират тялото му до църквата. По-рано на близките на опизиционера беше отказано да наемат зала за неговото поклонение. Руските власти освен това отказваха да предадат тялото на Навални на майка му.

В крайна сметка близките и роднините на Навални бяха допуснати до църквата и Борисовското гробище, където беше извършено поклонението. Хиляди хора се събраха там. Чуха се скандирания като „Русия без Путин“, „Путин е убиец“, „Русия ще бъде свободна“.

Посланикът на САЩ и европейски дипломати също присъстваха на погребението.

"Не ме е страх". Как Алексей Навални не се отказа от битката си с Кремъл
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG