Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 400 души от десетки градове в Русия са арестувани заради почитането на паметта на Навални


Арест на гражданин в Санкт Петербург, който е отдал почит на починалия опозиционер Алексей Навални.
Арест на гражданин в Санкт Петербург, който е отдал почит на починалия опозиционер Алексей Навални.

Най-малко 400 души в 36 града са задържани, защото са отдали почит на Алексей Навални в Русия.

В петък управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Навални, а ден по-късно екипът на опозиционера потвърди информацията. Още в същия ден стотици граждани започнаха да поставят цветя в множество градове в страната, за да почетат паметта на опозиционера. Това доведе до масови арести.

В Новосибирск и Томск полицията огради импровизираните места за отдаване на почит на опозиционера. Хората полагаха цветя и палеха свещи. Във Воронеж органите на реда директно разпръснаха тълпата, която се беше събрала да отдаде почит на Навални.

По данни на онлайн канала Верстка места за почит на Навални са се появили в поне 140 града в Русия.

Арестите в Русия от този уикенд са най-много на брой от септември 2022 г. насам, когато над 1300 души бяха задържани заради протести срещу частичната мобилизация на резервисти за войната в Украйна.

От петък досега съдът вече се произнесе за няколко краткосрочни присъди. Според данни от съдебни решения в Санкт Петербург най-малко 154 души са получили до по 14 дена затвор.

В понеделник пресслужбата на Кремъл за пръв път говори за смъртта на Навални. Оттам съобщиха, че тече разследване, което ще бъде извършено в съответствие с руските закони, както и че решението какво ще се случи с тялото на опозиционера не зависи от правителството.

От пресслужбата определиха критичните световни реакции за смъртта на Навални като „абсолютно недопустими“.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG