Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оставяш цвете, записват ти името. Защо Русия отцепи мемориалите в памет на Навални


Жена полага цветя на паметника на жертвите на политическите репресии след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, в Москва, Русия, 16 февруари 2024 г.
Жена полага цветя на паметника на жертвите на политическите репресии след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, в Москва, Русия, 16 февруари 2024 г.

Полицията в Русия премахна някои от спонтанните мемориали в памет на опозиционера Алексей Навални. В други случаи тези места, на които хората струпват цветя, бяха отцепени и достъпът до тях органичен под предлог, че в района има сигнали за "подозрителни предмети", съобщи руската редакция на Радио Свободна Европа.

Това се случва, след като в петък управата на затворите в Русия съобщи за смъртта на Навални, а ден по-късно екипът на опозиционера потвърди информацията. Още в петък стотици хора започнаха да оставят цветя, свещи и снимки на Навални в десетки градове в Русия, а полицията задържа над 350 от тях по данни на неправителствената органзиция ОВД-Инфо.

Отцепване и "подозрителни предмети"

Сега медиите в Русия съобщиха, че част от спонтанните мемориали в памет на Навални са били премахнати от неидентифицирани лица през нощта срещу събота. В Уляновск хора в цивилни дрехи са махнали цветята и са снимали гражданите, които са донесли букетите. Жители на Омск и Казан също съобщиха, че мемориали в града са били отцепени.

В Новосибирск и Томск паметниците остават отцепени за трети пореден ден, съобщава NeMoskva Says. В Новосибирск полицията е опънала сигнални ленти около паметника, върху който хората са носели цветя, под претекст, че има данни за бомба. Сапьори обаче така и не са пристигнали на мястото.

Подобни са разказите и от Воронеж, където полицията е затворила входа на парка, в който хората са носели цветя, и е съобщила през високоговорител, че на мястото е открит „подозрителен предмет“, пише Новая газета Европа.

Оставяш цвете, записват ти името

В много градове полицията продължава да записва данните на тези, които идват с цветя. Някои са отвеждани в отдели, където им се издават предупреждения.

В Москва полицията дежури на паметника на жертвите на политическите репресии. Според Комерсант най-малко 1000 души са отишли до него, за да положат цветя и да почетат Навални.

В неделя това направи и посланичката на САЩ в Русия Лин Трейси.

"Изразяваме нашите най-дълбоки съболезнования на семейството, колегите и поддръжниците на Алексей Навални. Неговата сила е вдъхновяващ пример. Почитаме паметта му", се казва в изявление на американското посолство в социалната мрежа X.

По-рано в петък регионалният отдел на Федералната служба за изпълняване на наказанията на Русия съобщи, че Навални се е почувствал зле след разходка и е загубил съзнание. Лекарите не са успели да спасят живота му, казаха от управата на затворите.

В събота сътрудниците на Навални съобщиха за противоречия в информацията, която получават от властите за това къде е тялото на Навални. До момента няма официално заключение за причините за смъртта му, а близките му все още не са видели тялото.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, но впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава той излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември той беше преместен в наказателна колония в Арктика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG