Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алексей Навални ще бъде погребан на 1 март в Москва


Хиляди хора по цял свят поставиха цветя и запалиха свещи в памет на Алексей Навални. В Русия стотици бяха задържани заради това
Хиляди хора по цял свят поставиха цветя и запалиха свещи в памет на Алексей Навални. В Русия стотици бяха задържани заради това

Руският опозиционер Алексей Навални ще бъде погребан в петък, 1 март, в Москва, съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната мрежа Х.

Опелото ще започне в 14 часа местно време в църквата "Успокой моите скърби" в московския район Марино. След това критикът на Кремъл ще бъде погребан в Борисовското гробище в югоизточната част на руската столица.

Новината идва на дванайсетия ден от момента, в който властите съобщиха за смъртта на политика. Оттогава майката на Навални в продължение на 4 дни не беше допускана до тялото му, после не можеше да го получи, защото ѝ поставяха условие да го погребе в семеен кръг, а накрая се оказа трудно да се намери погребална агенция, съгласна да организира поклонението.

Алексей Навални беше лидер на руската опозиция. Той не беше допускан до участие в избори, беше тровен с Новичок и накрая осъден по скалъпени обвинения. Към края на 2023 г. той беше преместен в затвор отвъд Полярния кръг, където и почина при неясни обстоятелства.

"Навсякъде ни отказаха да ни дадат каквото и да било. На някои места ни казваха, че им е забранено", написа в Телеграм Иван Жданов - един от най-близките сътрудници на Навални в неговия Фонд за борба с корупцията (ФБК). Той обвини за това Кремъл и кмета на Москва Сергей Собянин, който е близък приятел на президента Владимир Путин.

Жданов добави, че близките са искали погребението да се състои на 29 март, но се е оказало, че в този ден "няма [да има] нито един човек, който да изкопае гроб". В същия ден Путин ще направи годишното си обръщение към нацията. Той все още не е коментирал смъртта на основния си критик.

Жданов съобщи още, че екипът на Навални е намерил достатъчно голяма зала в Новокосино, но в крайна сметка договор така и не е бил подписан, защото от погребалната агенция поставили условие за „тихо семейно погребение“.

Той отбеляза, че полагането в гроба ще се състои в 16,00 часа московско време, в гробище, което се намира на почти 20 км от Кремъл. И Жданов, и Ярмиш призоваха тези, които искат да изпратят Навални, да отидат доста по-рано.

В последните 12 дни руските власти извършиха арести на стотици хора, поставили цветя в памет на Навални.

Навални почина на 47-годишна възраст. Според руските власти той е починал от естествена смърт. Има обаче множество обстоятелствата около смъртта му, които будят съмнения.

В началото на седмица екипът му съобщи, че Навални е "бил убит" непосредствено след като е била договорена размяната му с руски гражданин, осъден в чужбина. Във вторник пред Свободна Европа това потвърди и журналистът Христо Грозев, който каза, че договорката е била постигната между Русия, САЩ и Германия.

Навални и двама американци, които също са в руски затвори, е трябвало да бъдат разменени за руския наемен убиец Вадим Красиков, който излежава доживотна присъда в Германия.

Западни лидери, сред които американският президент Джо Байдън, обвиниха директно Путин за смъртта на Алексей Навални заради целенасочения тормоз срещу него в затвора. Същото направи и неговата вдовица - Юлия Навалная, която каза, че ще продължи неговото дело.

В сряда тя говори пред Европейския парламент и призова Европа да не преговаря с Путин, а да разследва както неговите финансови потоци, така и на обкръжението му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG