Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията в Москва задържа по домовете им участници в акции в памет на Навални


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Полицията в Москва е започнала да задържа участници в протеста в памет на опозиционера Алексей Навални от домовете им, съобщи руската редакция на Радио Свободна Европа.

Новината идва на фона на масови арести на поддръжници на опозиционера в Русия. За неговата смърт беше съобщено по-рано през месеца, като екипът му потвърди информацията.

Поне четири случая на хора в Москва, отведени от полицията от домовете си в ареста, са известни на неправителствената организация ОВД-Инфо към момента. В три от тях са били задържани на 17 февруари, когато са поднасяли цветя на “Стената на скръбта”, като след това са пуснати от ареста. Във вторник, 10 дни по-късно, те отново са отведени в полицейското управление.

Един от тях, московчанинът Михаил Градов, каза, че ще му бъде съставен акт за поднасяне на цветя. Московчанката София Струкова е отведена от дома си в отделението “за разговор” в полицейското управление. По-рано през деня московчанинът Артьом Гуселников е бил задържан, докато излиза от къщата си, като все още не е обявена причината за отвеждането му.

Късно вечерта в понеделник полицията задържа и московския либертарианец Владислав Мазур, защото е бил близо до „Стената на скръбта“ на 17 февруари. Този ден той също получи предупреждение. Около два часа през нощта Мазур е освободен от полицейското управление с протокол за нарушаване на правилата за участие в митинга.

От деня на смъртта на Навални до 19 февруари съдът се е произнесъл по няколко краткосрочни присъди. Според данни от съдебни решения в Санкт Петербург най-малко 154 души са получили до 14 дена лишаване от свобода.

Към 19 февруари броят на задържаните е бил най-малко 400 души в общо 36 града в страната. Това е най-големият брой задържани от септември 2022 г. насам когато над 1300 души бяха арестувани заради протести срещу частичната мобилизация на резервисти за войната в Украйна.

Алексей Навални беше най-известният критик на режима на Владимир Путин и водеща фигура на руската опозиция. През 2020 г. той беше отровен с новичок, като впоследствие беше спасен в Германия. Независимо журналистическо разследване разкри, че отравянето му е било организирано от руските тайни служби.

През 2021 г. той се върна в Русия, където беше арестуван и осъден по няколко изфабрикувани дела. Оттогава Навални излежаваше присъдите си в затвори със строг режим. Последно през декември беше преместен в наказателна колония в Арктика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG