Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия без Путин". Хиляди изпратиха Навални в Москва с риск да бъдат задържани


Спецполицаи и заграждения спираха руснаците, които искаха да изпратят лидера на опозицията Алексей Навални
Спецполицаи и заграждения спираха руснаците, които искаха да изпратят лидера на опозицията Алексей Навални

Руските сили за сигурност обградиха от сутринта в петък църквата и гробището в Москва, където се проведоха панихидата и погребението на опозиционера Алексей Навални. Въпреки заплахата да бъдат задържани, хиляди хора се събраха там. Вече се съобщава за арестувани активисти.

Това се случва, след като в четвъртък от екипа на критика на Кремъл, починал в руски затвор пред две седмици, съобщиха, че погребални агенции са били заплашвани да не транспортират тялото му до църквата. Преди това на близките беше отказано да наемат голяма зала, в която да проведат масово поклонение.

След смъртта на 47-годишния Навални властите първо отказваха на майка му да види тялото, а след това отказваха да ѝго предадат, поставяйки условие погребението да е само в семеен кръг.

Часове преди панихидата в петък, Кира Ярмиш от екипа на Навални съобщи, че роднините му са получили тялото със закъснение от над един час.

Полиция, проверки, задържани

Още от рано сутринта в близост до църквата вече бяха пристигнали най-малко 40 полицейски коли - от автомобили до специални автобуси, съобщи сайтът Сота. По пътя бяха поставени метални огради и охраняваха десетки полицаи за борба с безредиците. В парка до гробището имаше и конна полиция. Самата църква беше пълна с униформени.

Коридор от ограждения беше поставен по пътя от метростанция "Марийно" до Борисовското гробище, включително по Братеевския мост, съобщава Медиазона. Полицията проверяваше документите и личните вещи на преминаващите по двата бряга на реката.

Имаше и проблеми с интернет достъпа в района около църквата. The Insider съобщи, че до нея е монтирана антена за комуникация на специалните служби.

Вдовицата Юлия Навалная изрази опасения, че на погребението може да има арести, както се случи със стотици хора, поставяли цветя в негова памет.

На излизане от Воронеж са задържани четирима души, тръгнали за погребението, включително координаторът на местния щаб на Борис Надеждин - опонентът на Путин, който не беше допуснат до президентските избори в средата на март, съобщава Сота.

Зам.-председателят на московската организация на опозиционната партия "Яблоко" Андрей Морев пък е задържан в метрото на път за погребението, съобщи самият той пред изданието Автозак. Заедно с него от вагона е бил отведен и негов сподвижник.

Близо до Борисовското гробище е задържан и мъж, който скандирал „Кой уби Навални?“, съобщиха очевидци.

Не е ясно дали става дума за този мъж или за друг, който е задържан
Не е ясно дали става дума за този мъж или за друг, който е задържан

Правозащитната организация ОВД-Инфо е получила информация за поне 45 ареста в деня на погребението. Шестима души са задържани в Москва, а останалите са били арестувани при демонстрации в други градове като Новосибирск и Воронеж.

Би Би Си отбелязва, че в такива случаи сред хората има цивилни полицаи, които ги снимат. Така много хора бяха арестувани в домовете си дни след като са участвали в акции в памет на Навални.

Пред британската медия някои от хората на погребението анонимно казват защото са отишли там. Заради "убийство на смел, честен човек, който искаше голямо бъдеще за страната си", казва един. "Не е моментът да бъдеш страхливец в Русия", добавя друг.

Полицейски служител пази на покрива на жилищна сграда близо до църквата
Полицейски служител пази на покрива на жилищна сграда близо до църквата

Кремъл обяви, че неразрешените събирания на хора за опелото на покойния руски опозиционен лидер са в нарушение на закона. Пред репортери говорителят Дмитрий Песков отказа да даде оценка на Навални като политическа фигура и добави, че няма какво да каже на семейството му.

„Но ние имаме какво да кажем на Кремъл – убийците на Алексей“, написа в отговор Кира Ярмиш в Туитър.

Путин досега не е коментирал обвиненията на близките и редица западни лидери, че той е отговорен за смъртта на Навални заради тормоза, на който беше подложен 3 години в руски наказателни колонии. Официалната версия е, че той е починал от естествена смърт, но около нея има редица съмнения.

"Путин е убиец". "Не ни се страх"

Въпреки всички тези мерки пред църквата "Утоли моята печал" в московския квартал "Марино", в който беше домът на Навални, от рано се изви дълга опашка от хора, които искаха да го изпратят.

Тъй като достъпът до църквата беше ограничен, много от хората, които носеха цветя и свещи, останаха зад специално поставени от властите заграждения.

"Навални загина", пише на плакат в множеството, което викаше името на опозиционера
"Навални загина", пише на плакат в множеството, което викаше името на опозиционера

Всички викаха името на Навални и пляскаха с ръце въпреки заплахата да бъдат задържани. Те също така скандираха: "Никога няма да забравим", "Русия без Путин", "Путин е убиец", "Не на войната", "Русия ще бъде свободна", "Свобода за политическите затворници", "Ние сме властта тук".

Когато катафалката стигна до Борисовското гробище и ковчегът беше внесен, хората скандираха: "Той не се страхуваше, и ние не се страхуваме!".

Хората изказваха съболезнования и подкрепяха родителите на Навални, които дойдоха без да направят коментар. Някои от тях им казваха: "Благодарим за вашия син".

Людмила и Анатоли Навални
Людмила и Анатоли Навални

В църквата не беше позволено да се снима, но от екипа на Навални разпространиха кадри, на които се вижда как родителите му седят до ковчега, докато свещеници извършват опелото.

Според обичая в руската православна традиция, опечалените докосваха лицето на починалия.

След панихидата в църквата тялото беше откарано на гробището, а хората извървяха 2,4 км дотам, като хвърляха цветя по катафалката. Когато ковчегът пристигна, събралите се отново скандираха името на Навални.

От екипа му съобщиха, че в тълпата е имало провокатори, които са викали: "Отидете в Кремъл!"

Кадър със стотици хора, които вървят половин час пеша от църквата до гробището
Кадър със стотици хора, които вървят половин час пеша от църквата до гробището

По време на церемонията, преди ковчегът да бъде положен в гроба, звучеше песента My Way на Франк Синатра. А след това беше пусната музиката от любимия филм на Навални - "Терминатор 2".

Не всички събрали се хора успяха да го изпратят, тъй достъпът до гробището беше ограничен. "Пуснете ни да влезем, за да се сбогуваме и на гроба му", викаха хората.

След погребението гробището беше затворено. То не беше отразено от руските телевизии. Екипът на Навални обаче го излъчи на живо.

Дъщерята и синът на Навални - Дария и Захар, които живеят в чужбина, както и най-приближените му от неговия Фонд за борба с корупцията, обявен от руските власти за екстремистка организация, не можаха да дойдат на погребението заради опасения от репресии.

Докато течеше погребението, Юлия Навалная написа дълъг прощален пост, в който му благодари за "26 години абсолютно щастие". Тя също не присъстваше на погребението.

"Не знам как да живея без теб, но ще се опитам, там горе, да си щастлив за мен и да се гордееш с мен. Не знам дали мога да се справя или не, но ще опитам... Обичам те завинаги. Почивай в мир", написа Навалная и публикува кадри от някои от важни моменти в живота им.

Братът на Навални - Олег, който също е в чужбина, но местонахождението му не е неизвестно, защото руските власти го издирват, написа в Инстаграм "Спи спокойно, братко, и не се тревожи за нищо".

"Неуважението към човешкия живот продължава и след смъртта"

Посланикът на ЕС в Москва присъства на днешното поклонение пред тленните останки на Алексей Навални, съобщи говорител на ЕК. Той отбеляза, че посланикът е пристигнал въпреки препятствията, създадени от руските власти. И добави, че присъстват още дипломатически представители на европейски държави, сред които Германия и Франция.

"Засиленото полицейско присъствие в района показва, че неуважението на режима в Кремъл към човешкия живот продължава и след смъртта, както и че не спират опитите за отричане на убийството на Навални", каза още говорителят.

На погребението беше и посланикът на САЩ в Русия Лин Трейси.

„Алексей Навални остава блестящ пример за това, което Русия може и трябва да бъде. Смъртта му е трагично напомняне за това докъде ще стигне Кремъл, за да заглуши критиците си“, се казва в публикация на посолството в Х.

Германският канцлер Олаф Шолц написа в X, че опозиционният лидер е „платил с живота си за борбата си за демокрация и свобода".

„След смъртта му смели руснаци продължават неговото наследство: много от тях бяха на погребението днес и поеха голям риск – за свободата“, добави той.

„Днешното погребение не бележи край. То бележи факта, че нищо не е приключило, Кремъл разбира, че това не е просто обикновено сбогуване“, каза руският политик Леонид Гозман пред Current Time. Той сравни смъртта на Навални с тази на лидера на движението за граждански права в САЩ Мартин Лутър Кинг.

Част от загражденията са паднали, докато хората следват катафалката
Част от загражденията са паднали, докато хората следват катафалката

В интернет има сайт, където виртуално може да бъде запалена свещ в памет на Навални. Той е посетен от над 150 000 души.

В много градове по света се организират събирания в негова памет по време на погребението, като списък е публикуван в акаунта на екипа на Навални в X. София не е сред тях, но има информация, че такива акции все пак ще се проведат пред руското посолство, както и в Пловдив, Бургас и Варна. В първите два града това ще се случи пред паметниците на жертвите на комунизма, където има мемориали в памет на Навални, а във Варна - на входа на морската градина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG