Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма равнопоставеност между Израел и Хамас". Нетаняху и Байдън осъдиха обвиненията към Тел Авив


Джо Байдън (вляво) и Бенямин Нетаняху по време на своя среща в Тел Авив, 18 октомври 2023 г.
Джо Байдън (вляво) и Бенямин Нетаняху по време на своя среща в Тел Авив, 18 октомври 2023 г.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и президентът на САЩ Джо Байдън остро осъдиха обвиненията към политиката на Тел Авив по време на войната в Ивицата Газа, отправени от главния прокурор към Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан.

Преди ден Хан внесе за разглеждане в МНС искане за издаване на заповеди за арести на Нетаняху, израелския военен министър Йоав Галант и лидерите на палестинската групировка Хамас Яхия Синуар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания. В искането си той твърди, че има разумни основания да се смята, че петимата са отговорни за извършването на престъпления срещу човечеството.

Това стана на фона на продължаваща вече седем месеца война в Газа, започнала след нападението на членове на Хамас в Израел. Те убиха над 1200 души на негова територия, а над 250 взеха за заложници. В отговор Израел започна военна кампания срещу Хамас. Тя е определяна за терористична групировка от ЕС, САЩ, Израел и други страни.

Тел Авив веднага реагира остро на информацията за исканията за арести на Нетаняху и Галант. Последва и гневна реакция на самия израелски премиер, който "отхвърли с отвращение" факта, че "демократичен Израел" е сравняван с "масови убийци".

Подобен коментар направи и американският президент Джо Байдън, който определи искането на прокурор Хан за задържане на израелските лидери като "възмутително".

"Нека бъда ясен: каквото и да намеква прокурорът, няма равнопоставеност между Израел и Хамас, никаква", подчерта Байдън и добави: "Винаги ще подкрепяме Израел срещу заплахите за неговата сигурност."

"Това, което се случва в Газа, не е геноцид. Ние отхвърляме това [твърдение]", заяви Байдън на събитие по случай Месеца на еврейското наследство в Америка в Белия дом.

Същото изявление направи и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, посочвайки, че "Хамас е жестока терористична организация, която извърши най-тежкото клане на евреи след Холокоста и все още държи десетки невинни хора за заложници, включително американци".

Той припомни, че МНС няма юрисдикция над Израел. САЩ и Израел не са членове на Международния наказателен съд, който беше създаден през 2002 г.

Междувременно Министерството на външните работи на Германия също разкритикува исканията на прокурор Хан. В официалното изявление на Берлин се казва, че едновременно издадените искания за арести на лидерите на Хамас и Израел "са създали погрешно впечатление за равнопоставеност", предаде Ройтерс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG