Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нидерландия разследва схема за измами с обезщетения на българи


Колаж.
Колаж.

Нидерландската служба за данъчно разузнаване и разследване (FIOD) води разследване по нови сигнали за организирани измами от България със социални обезщетения, съобщи нидерландската медия NRC.

Новината идва, след като по-рано този месец петима българи признаха за участие в измамна схема във Великобритания, където са изградили “фабрика за помощи” и за по-малко от 5 години са успели да откраднат 50 милиона паунда. Това беше определено като най-голямата измама, свързана със социални плащания, в страната.

Нидерландският държавен секретар по обезщетенията и митниците Ауке де Врис е изпратила писмо до Камарата на представителите, в което обявява получените сигнали за злоупотреба. Те са подадени към отдел “Социални обезщетения” към Министерството на финансите.

Сигналите включват 2000 социалноосигурителни номера на хора, които са се регистрирани неправомерно в базата данни като нидерландски жители. Това предполага както кражба на адрес, така и на самоличност.

Също така министерството е получило сигнали, че „посредници“ са били използвани за неправомерно кандидатстване за помощи. Според информацията те са се регистрирали в Нидерландия и са кандидатствали за обезщетения, които в крайна сметка са отивали при клиента.

Говорителят на държавния секретар Де Врис казва, че предполагаемата измама е извършена конкретно при кандидатстване за помощи за отглеждане на деца и за жилище.

Той посочва, че първият сигнал е от октомври 2022 г., а последният - от януари тази година. Обезщетенията на определените лица вече са спрени, но те са получили авансови плащания.

През 2013 г. е извършена подобна измама със социални обезщетения от българи в Нидерландия. Оттогава нараства контролът върху отпускането на помощи в страната.

Това води до финансови затруднения за десетки хиляди семейства, които впоследствие са обвинени в измама неправомерно. По-късно те получават големи обезщетения. Тези грешки ще струват на Нидерландия над 8 милиарда евро, пише NRC.

Причината за честите измами с обезщетения в страната е, че помощите се изплащат авансово след подаването на заявленията, чиято законосъобразност се проверява едва след като хората са получили средствата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG