Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция изтегля посланика и военните си от Нигер


Президентът на Франция Еманюел Макрон 
Президентът на Франция Еманюел Макрон 

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че страната изтегля посланика си от столицата на Нигерия Ниамей, съобщи Франс прес. Досега Париж досега отказваше да прибере посланика си.

Макрон добави, че и френските военни ще се приберат от Нигер във Франция до края на годината. Тези новини дойдоха след двумесечна полемика междухунтата, взела властта в Нигер, и Париж.

"Франция реши да върне в Париж посланика си в Нигер и слагаме край на нашето военно сътрудничество с Нигер", каза Макрон в интервю за френските медии Франс 2 и Те Еф 1.

Той добави, че 1500-те френски военни в Нигер ще си заминат оттам в идните седмици и изтеглянето ще бъде напълно приключено до края на годината.

Хунтата в Нигер взе властта преди два месеца. В неделя тя каза, че забранява достъпа на нигерското въздушно пространство за френски самолети.

Нигерското въздушно пространство е отворено за всички национални и международни граждански полети с изключение на френски самолети или на самолети, наети от Франция, в това число и на тези на "Еър Франс", се казва в текста.

В съобщението, публикувано на сайта на Агенцията за сигурност на въздухоплаването в Африка и Мадагаскар, се казва също, че въздушното пространство остава затворено за специални и оперативни полети на военни самолети, с изключение на специално разрешение за тях.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG