Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хунтата затвори небето над Нигер след преврата, позовавайки се на заплаха от военна намеса


Членове на военния съвет, който организира преврата, присъстват на митинг на стадион в столицата Ниамей на 6 август
Членове на военния съвет, който организира преврата, присъстват на митинг на стадион в столицата Ниамей на 6 август

Лидерите на хунтата, която извърши преврат в Нигер преди десетина дни, затвориха въздушното пространство на страната до второ нареждане, позовавайки се на заплаха от военна намеса от съседни държави.

Уебсайтът за проследяване на полети Flightradar24 показва, че в момента в небето на Нигер няма самолети, съобщи Би Би Си.

Групата на западноафриканските държави ЕКОВАС по-рано предупреди, че може да използва сила, ако президентът Мохамед Базум не бъде възстановен на поста си до 23:00 ч. по Гринуич в неделя. Базум беше задържан на 26 юли, а по-късно генерал Абдурахман Тчиани - командир на президентската гвардия, се провъзгласи за нов лидер.

Говорител на хунтата каза, че въоръжените сили на Нигер са готови да защитят страната. В изявление по националната телевизия в неделя той каза, че разполагат с информация, че "чужда сила" се готви да нападне Нигер и че вече е започнало разгръщане на сили в съседни държави "в подготовка за намеса в страната ни".

След кризисна среща в Нигерия в петък военните ръководители на ЕКОВАС заявиха, че са изготвили подробен план за евентуално използване на сила. В организацията обаче не всички са единодушни за реална военна интервенция, която например съседните Буркина Фасо и Мали биха смятали за "обявяване на война". А в Нигерия президентът Бона Тинубу получи отказ на сената да одобри такава намеса.

В неделя вечерта хиляди поддръжници на хунтата се събраха на най-големия стадион в столицата на Нигер - Ниамей, за да подкрепят новата власт. Стадионът е символично място, защото носи името на Сейди Кунче - извършител на първия преврат в Нигер през 1974 г. - 14 години след обявяването на независимостта от колониална Франция. Оттогава най-голямата страна в Западна Африка и една от най-бедните в света преминава през пет преврата.

Сегашният военният преврат беше осъден на международно ниво, включително от Франция и останалите страни от Европейския съюз, както и от Организацията на обединените нации и Съединените щати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG