Връзки за достъпност

Извънредни новини

Страни от Западна Африка приеха план за военна намеса в Нигер


Тълпа в Нигер приветства военния преврат в страната с руски знамена
Тълпа в Нигер приветства военния преврат в страната с руски знамена

Страните от Западна Африка разработиха план за въоръжена намеса срещу преврата на хунтата в Нигер, съобщи Ройтерс.

Военна интервенция ще бъде осъществена при условие, че завзелите със сила властта бунтовници не възстановят конституционния ред и не освободят законно избрания президент на страната Мохамед Базум до началото на следващата седмица.

Комисарят на Икономическата общност на Западноафриканските държави (ЕКОВАС) за политиката, мира и сигурността Абдел-Фатау Муса каза, че няма да бъдат разкрити подробности за възможната намеса. Но по думите му на срещата на лидерите на ЕКОВАС в Абуджа (Нигерия) в петък е разработен подробен план за военна интервенция, ако такава се окаже необходима.

В края на юли военните в Нигер извършиха преврат и свалиха от власт първия демократично избран президент на страната Мохамед Базум. През последните години Нигер се превърна в основен съюзник на западните сили в борбата с ислямистки организации в региона. Страната също така е и ключов съюзник на Европейския съюз в борбата срещу незаконната миграция от Субсахарска Африка.

След свалянето от власт на президента хиляди привърженици на военната хунта шестваха по улиците на столицата Ниамей с руски знамена и скандираха името на руския президент Владимир Путин. Превратът предизвика притеснения, че бившата френска колония Нигер може да се сближи с Русия.

След преврати в съседните Мали и Буркина Фасо, и двете държави установиха сътрудничество с Москва, а финансираната от руското правителство военна групировка “Вагнер” поддържа присъствие в Мали. Намесата на частната армия като цяло се свързва с превратите в региона.

Отстраненият президент Базум, който е под стража в резиденцията си, се обърна към САЩ и световната общност за помощ за възстановяване на реда в страната. По думите му превратът в Нигер може да има "опустошителни последици за страната, региона и целия свят".

Базум изрази загриженост, че поради действията на бунтовниците и проруските настроения в страната, целият регион Сахел „може да попадне под влиянието на Русия чрез групата Вагнер, чийто брутален тероризъм се проявява напълно в Украйна."

Нигер е бивша френска колония, една от най-бедните страни в света, която годишно получава около 2 милиарда долара международна помощ. В същото време страната е богата на природни ресурси, представляващи около 7% от световните запаси на уран. Добиват се също злато и редки метали, проучени са находища на нефт и газ.

В петък военната хунта в Нигер обяви едностранно прекратяване на договорите за сигурност с Франция, която има въоръжен контингент в страната. Париж каза, че това решение няма правна сила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG