Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да живее Путин". Привърженици на военния преврат в Нигер шестваха с руски знамена


Привърженици на военната хунта в Нигер с руски знамена в столицата Ниамей на 30 юли
Привърженици на военната хунта в Нигер с руски знамена в столицата Ниамей на 30 юли

Хиляди привърженици на военната хунта, която завзе властта в Нигер с преврат, шестваха по улиците на столицата Ниамей с руски знамена и скандираха името на руския президент Владимир Путин, съобщиха световните агенции.

Демонстрацията в подкрепа на военните се проведе три дни след като армията свали демократично избрания президент Мохамед Базум и завзе властта в африканката страна.

Превратът предизвика притеснения, че бившата френска колония Нигер може да се сближи с Русия, припомни Би Би Си. След превратите в съседните Мали и Буркина Фасо те установиха сътрудничество с Москва.

Финансираната от руското правителство военна групировка “Вагнер” поддържа присъствие в Мали. Намесата на частната армия беше свързвана с превратите в региона. Отношенията между основателя на “Вагнер” Евгений Пригожин и руски президент Владимир Путин не са ясни след еднодневния бунт на Пригожин през юни.

Демонстрацията на привържениците на преврата в столицата Ниамей се проведе през посолството на Франция. Част от присъстващите скандираха “Да живее Русия” и “Да живее Путин”, съобщи Би Би Си.

Те подпалиха вратата на посолството на Франция. Външното министерство в Париж призова хунтата да “гарантира сигурността на дипломатическите мисии и консулствата”. Френският президент Еманюел Макрон каза, че страната му “няма да толерира атаки срещу Франция и интересите ѝ”.

След преврата Франция и Европейския съюз (ЕС) спряха финансовата помощ за Нигер и прекратиха сътрудничеството си в областта на сигурността със страната.

Франция има 1500 военни в Нигер, които участват в съвместни учения с армията. САЩ и ЕС предоставят финансова помощ.

Нигер е бивша френска колония. Страната е разположена южно от Алжир и Либия. Превземането на властта от военните там представлява седмият поред преврат в региона на Западна и Централна Африка от 2020 г. насам.

През последните години Нигер се превърна в основен съюзник на западните сили в борбата с ислямистки организации в региона. Страната също така е и ключов съюзник на Европейския съюз в борбата срещу незаконната миграция от Субсахарска Африка.

Нигер е една от най-бедните държави в света разчита на международна финансова помощ в размер на около 2 милиарда долара годишно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG