Връзки за достъпност

Извънредни новини

Франция обвини руската частна армия "Вагнер" в плячкосване на Мали


Малийски войници по време на патрул близо до границата с Нигер, 23 август 2021

Френският министър Жан-Ив льо Дриан обвини руската частна военна организация "Вагнер" в плячкосване на ресурсите на Мали, предаде Франс прес. По-рано от американската армия оцениха броя на членовете на "Вагнер" в Мали на стотици души, а Франция, Канада и още 13 европейски страни осъдиха изпращането на руски наемници в западноафриканската държава. От управляващата Мали военна хунта обаче отричат в страната да има войници на "Вагнер".

Пред изданието Journal du Dimanche френският външен министър посочи, че бойците от групировката "Вагнер" са "бивши руски войници, въоръжени от Русия и ползващи руска логистична подкрепа".

"В момента те се възползват от ресурсите на страната срещу защита на хунтата. Те разграбват Мали", каза Льо Дриан. "От "Вагнер" използват слабостта на определени държави, за да се настанят [...] и да подсилят руското влияние в Африка", допълни още френският външен министър. Той добави, че Париж обсъжда със своите партньори възможностите за ответна реакция.

Преди седмица Европейският съюз отправи предупреждение към Мали и другите страни в региона да не наемат бойци на "Вагнер". През декември Франция, Канада и още 13 европейски страни осъдиха изпращането на руски наемници в западноафриканската страна. Както правителството на Мали, така и Москва отрекоха военните да са членове на частната компания. Те твърдят, че става въпрос за руски "военни инструктори".

Наемници от "Вагнер" има и в други страни в региона като Централноафриканската република (ЦАР). През 2017 г. Русия изпрати оръжие, муниции и 175 военни специалисти, за които твърди, че имат за задача единствено да обучават местната армия, и там.

Обвиненията, отправени от Льо Дриан, идват на фона на покачващото се напрежение между Франция и военната хунта в Мали. Една от причините е решението на хунтата да отложи изборите, които трябваше да се проведат през март тази година, за 2026 г.

По-рано миналата седмица от хунтата казаха, че Париж трябва да спре да се меси във вътрешните работи на страната и да се въздържа от "колониалните си рефлекси". В западноафриканската страна има няколко хиляди френски войници, които бяха изпратени, за да подпомогнат борбата срещу ислямистките групировки в региона. Операцията обаче до момента е без успех. Екстремистките групировки продължават да нанасят редовни нападения както в Мали, така и в Буркина Фасо, Нигер, Чад и Мавритания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG