Връзки за достъпност

Извънредни новини

Световната банка спря подкрепата си за Нигер. САЩ започнаха изтегляне на дипломатите си


Снимки от шествието на привърженици на военната хунта
Снимки от шествието на привърженици на военната хунта

Световната банка спря плащанията към Нигер до второ нареждане, с изключение на партньорствата си в частния сектор. От институцията оправдаха решението си с нарушеният мир и стабилност в страната.

Решението на Световната банка идва заради преврата на военната хунта, която свали демократично избраният президент Мохамед Базум и превзе властта. Превратът предизвика сериозни притеснения у Запада и африканските държави.

Западноафриканските лидери дори заплашиха с военни действия хунтата в Нигер, след като хиляди привърженици на военната хунта шестваха по улиците на столицата Ниамей с руски знамена и скандираха името на руския президент Владимир Путин.

„Световната банка вярва, че мирът, стабилността и върховенството на закона са основни за създаването на свят без бедност на годна за живеене планета. Разтревожени сме от усилията за сваляне на демократично избраното правителство в Нигер“, казват от банката. По нейни данни помощта, която се оказва за страната се равнява на повече от 4% от брутния ѝ вътрешен продукт.

В същото време САЩ обявиха, че са наредили евакуация на свои служители и семействата им от посолството на страната в Нигер. Засега мисията на Вашингтон продължава да функционира, но заради преврата част от персонала временно ще напусне.

По-рано Италия и Франция започнаха изтеглянето на свои граждани от страната.

Нигер е бивша френска колония. Страната е разположена южно от Алжир и Либия. Превземането на властта от военните там представлява седмият поред преврат в региона на Западна и Централна Африка от 2020 г. насам.

Изборът на президента Базум беше първото демократично предаване на властта в държавата, която премина през четири военни преврата след обявяването на независимостта си от Франция през 1960 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG