Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Рисковете не са изчезнали". България трябва да развие военния си капацитет, каза Николай Денков


Премиерът Николай Денков на срещата с българските военни аташета зад граница, 3 юли 2023 г.
Премиерът Николай Денков на срещата с българските военни аташета зад граница, 3 юли 2023 г.

България трябва да развие военния си капацитет, "защото рисковете не са изчезнали". Забавянето в тази насока не се дължи на икономически трудности, а на политическа неувереност. Това каза премиерът Николай Денков пред ръководителите на службите на военните аташета. Те провеждат конференция в резиденция Бояна в присъствието още на министъра на отбраната Тодор Тагарев и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Срещата им идва на фона на правителственото решение България да изпрати нов пакет военно-техническа помощ за Украйна. Страната участва в проект за съвместно възлагане на поръчки за боеприпаси във връзка с инициативата на Европейския съюз (ЕС) за осигуряване на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

"Мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне, ще бъде наказан", каза Денков.

По думите му повишаването на военния капацитет включва и модернизацията на армията, и развитието на личния състав, и това трябва да се случва едновременно. Трябва да се засили и развитието на приложно-научната дейност във военната област, добави премиерът.

По думите му поне от няколко години насам забавянето в развитието на военния капацитет не се дължи на икономически трудности, а на "политическата неувереност как искаме да се развием в рамките на двата съюза".

"През последните години България излъчи смесени сигнали към партньорите в ЕС и НАТО. Това пося напрежение и дори разделение в обществото, което е проблем за националната сигурност", каза Денков.

Допреди седмици президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство се противопоставяха на изпращането на нов пакет военна помощ, както и на това боеприпаси и оръжия, произведени в България, да достигат до Украйна. Те невярно твърдят, че изпращането на военна помощ въвлича страната във войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG