Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Сам се обяви за лидер." Николай Марков не е член на "Величие", казаха от партията


Николай Марков
Николай Марков

Николай Марков не е член на "Величие", съобщи късно в петък пресцентърът на партията, цитиран от БТА.

Оттам казват, че Марков не е подписвал декларация за членство, нито е приел устава и ценностите на партията.

Съобщението идва след като по-рано в петък парламентарната група на "Величие" официално се разпадна. Шестима от нейните депутати подадоха заявления за напускането ѝ. Това са Красимира Катинчарова, Юлиана Матеева, Павлин Петров, Ирена Негинова, Лариса Савова и Росица Калинова.

По правилник всяка парламентарна група трябва да има най-малко 10 члена, а преди разпадането "Величие" разполагаше с общо 13.

Дотук се стигна, след като през последните седмици двете основни лица на партията - Николай Марков, който е депутат и беше председател на ПГ, и Ивелин Михайлов, който официално е само член на партията, без да е депутат, си размениха множество взаимни обвинения.

В петък една от депутатките, напуснали парламентарната група на "Величие" - Красимира Катинчарова, участва в съвместно изявление с Михайлов, в което обвиниха Марков в натиск. По-късно дойде и уточнението от Централния съвет на партията.

„На Марков беше гласувано доверие, с оглед неговите граждански изяви в медиите през последните години и му беше възложено, заедно с Михайлов, да проведат агитационната част на предизборната кампания, което те направиха с успех. По време на предизборната кампания Марков настояваше да стане председател на партията, но уставът предвижда дълга и сложна процедура, която не беше възможно да се проведе в този период. Той сам се обяви за лидер и председател на партията, което не предизвика възражение от страна на управляващия орган на „Величие" – Централния съвет, с оглед да не се навреди на предизборната кампания", казват от партията.

Партия "Величие" беше създадена преди няколко месеца и изненадващо влезе в парламента на последните предсрочни избори. За нейни лидери бяха обявени бившият служител на Национална служба за охрана (НСО) Николай Марков и Ивелин Михайлов, който стои зад изграждането на съоръжението "Исторически парк" край Варна.

Двамата често публично защитават проруски тези.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Форум

XS
SM
MD
LG