Връзки за достъпност

Извънредни новини

Паметникът на Съветската армия е заграден с метални огради


Ограждане на Паметника на Съветската армия
Ограждане на Паметника на Съветската армия

В петък сутринта започна поставянето на метална ограда около Паметника на Съветската армия в София.

Това се случва, след като на 15 август кметът на район "Средец" Трайчо Трайков поиска от областната управа в София паметникът да бъде обезопасен, докато не бъде преместен.

Решение за преместването му беше взето през март от Столичния общински съвет (СОС), като през август областната управителка Вяра Тодева задейства процедурата.

Според Трайков е констатирано предаварийно състояние на елементи от обекта. Той настоява изрично да бъде забранено да се поставят преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни, каквито са изискванията.

Около паметника има полиция, която по-рано в четвъртък вечерта обгради монумента на фона на опасения, че той може да бъде нападнат от фенове на клуба "Левски" след мача му на националния стадион същата вечер.

На място е и лидерката на "Левицата" Мая Манолова, която организира палатков лагер около паметника по-рано през август като протестна акция срещу решението за преместването му. Към защитниците на монумента по-късно се присъединиха и привърженици на БСП и "Възраждане".

Това се случи, след като областната управа съобщи, че преместването е неин приоритет. Малко по-късно Вяра Тодева каза, че това най-вероятно няма да се случи до края на годината. Все още се проучват начините, по които може да се случи това.

Лидерката на "Левицата" Мая Манолова
Лидерката на "Левицата" Мая Манолова

Трайков, който също присъстваше на поставянето на оградите, потвърди пред журналисти, че заграждането се извършва със заповед на областната управителка. Той написа във Фейсбук, че "следващите стъпки са по-важни и не трябва да се бавят".

На снимките се вижда, че палатките все още са от вътрешната страна на оградата, като по информация на Свободна Европа полицаите са дали време на защитниците на паметника да ги изкарат сами.

Сутринта в петък лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов призова симпатизантите си във Фейсбук да отидат на място и да се противопоставят на ограждането.

По-късно през деня кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че оградата на първо място има ролята да защити гражданите от падащи плочи, като допълни, че паметникът е обследван и не е достатъчно сигурен. По думите ѝ след сигурността на следващо място ролята на оградата е да изпълни решението на СОС за преместването.

Във връзка със засиленото полицейско присъствие около монумента в четвъртък вечерта Фандъкова добави, че се е очаквало да има напрежение на фона на футболния мач на "Левски". „Направих среща с министъра на вътрешните работи, бяхме в непрекъсната координация“, добави тя, като по нейни думи „полицията си свърши работата“..

Паметникът на Съветската армия в София е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат.

Паметникът на Съветската армия с огражденията.
Паметникът на Съветската армия с огражденията.

След 10 ноември 1989 г. множество граждани и политици искат премахването на паметника, тъй като той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим. В началото на 90-те години Столичният общински съвет взима решение за преместването на монумента, но през следващите десетилетия то така и не е изпълнено.

Паметникът на Съветската армия с огражденията.
Паметникът на Съветската армия с огражденията.

Преди седмица фенове на "Левски" атакуваха монумента и палатковия лагер около него, като счупиха някои от плочите с надписи върху постамента и хвърляха димки. Малко след това Москва съобщи, че е образувала дело за атаката. Не е ясно как точно ще бъдат издирвани лицата, както и по силата на какви правомощия.

Българското МВР съобщи, че по случая са задържани четирима млади мъже и са образувани са две дела за хулиганство и кражба, тъй като жена от палатковия лагер се оплака, че ѝ е открадната чантата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG